ΑΘΗΝΑ
04:13
|
23.05.2024
Η συγκρότηση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης σε μία χώρα με ελλείψεις σε βασικές υποδομές σχολιάστηκε δηκτικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της χώρας του «πάμε και όπου βγει», προχώρησε σε μία ακόμη «καινοτομία», αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της για τις επιπτώσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και τα επόμενα χρόνια.  Συγκρότησε (μία ακόμη) Συμβουλευτική Επιτροπή: Την 11μελή Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) με επικεφαλής τον καθηγητή του ΜΙΤ, Δρ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.

Η κυβερνητική ανακοίνωση αιτιολογεί την απόφαση για τη συγκρότησή της επικαλούμενη τη γεωμετρική πρόοδο με την οποία εξελίσσεται αυτός ο τομέας τεχνολογίας που θα ασχοληθεί, υποτίθεται, με την «προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».

Αναφέρεται επίσης πως η επιτροπή θα διατυπώνει «συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε πασιχαρής την εξέλιξη εξηγώντας πως «κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας».

Θα απαρτίζεται από τους:

  • Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος και αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής.
  • Δρακόπουλος Κίμωνας Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια
  • Καρκαλέτσης Ευάγγελος Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
  • Κιντή Βασιλική (Βάσω) Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
  • Παγουλάτος Γεώργιος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
  • Παναγοπούλου Φερενίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Πήτας Ιωάννης Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Σελλής Τιμολέων (Τίμος) Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά»
  • Σταυρόπουλος Ανδρέας Αντιπρόερδος του Endeavor Greece – Εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures – Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ
  • Τασιούλας Ιωάννης (John) Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστξμίου της Οξφόρδης
  • Τσέκερης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.

Η σκληρή κριτική των πολιτών στην πλατφόρμα Χ

Ωστόσο, η είδηση προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες και τη σκληρή κριτική πλήθους πολιτών φέρνοντάς την στις πρώτες θέσεις δημοτικότητας θεμάτων συζήτησης ή αναρτήσεων της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) με το hashtag #Τεχνητή_Νοημοσύνη.

Μία από τις πιο δημοφιλής κριτικές που ασκήθηκαν έγινε από τη γνωστή ανταποκρίτρια ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης στο Παρίσι, τη Μαρία Δεναξά.

‘Οπως σχολίασε, δηκτικά, η είδηση θα μπορούσε να ήταν και ανέκδοτο σε ένα κράτος-παρωδία, τονίζοντας πως «λεφτά υπάρχουν για τους ‘Υψηλού Επιπέδου’. Για του ‘χαμηλού’, μία γεύση από τις ατέλειωτες ουρές σήμερα σε ένα μεγάλο υπό κατάρρευση νοσοκομείο της χώρας, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα. Είστε απελπισία».

 

Άλλοι σχολίασαν την πλειάδα συμβουλευτικών επιτροπών που έχει συγκροτηθεί γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο με υπαινιγμούς για τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που τις απαρτίζουν.

Κάποιοι σχολίασαν τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής σε ζωτικούς τομείς για τους πολίτες όπως οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας, ενέργειας…

Ορισμένοι, πάλι, θυμήθηκαν τις καταστροφές που έζησαν χιλιάδες πολίτες αυτό το καλοκαίρι με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, προτείνοντας να φτιαχτούν πρώτα οι βασικές υποδομές.

Δεν έλειψαν, βεβαίως, ούτε οι αναπόφευκτοι υπαινιγμοί για την έλλειψη στοιχειώδους νοημοσύνης από τη μεριά των κυβερνώντων.

Αλλά ούτε και εκείνοι που ζητούν μερικά απλά, βασικά πράγματα. Ή μήπως ζητούν πολλά;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Λαμία: Λουκέτο στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα από τον ΕΦΕΤ

Ακροδεξιοί του κόσμου ενωθείτε: Το Vox έφερε κοντά Λεπέν και Μελόνι (και ξανά τον Μιλέι)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα