Μετά τον βομβαρδισμό του Βαπτιστικού Νοσοκομείου αλ-Αχλί της Γάζας, ο οποίος αρχικά πανηγυρίστηκε από τον Χανάνια Ναφτάλι, σύμβουλο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ως ισραηλινής πατρότητας, το Ισραήλ επανήλθε με μια νέα εκδοχή για το συνβάν, υποστηρίζοντας πως η φονικότατη έκρηξη στο νοσοκομείο προήλθε από παλαιστινιακή ρουκέτα που εκτοξεύτηκε ανεπιτυχώς.
Έκτοτε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, κυρίως στο X (πρώην Twitter), ξεκίνησε μια κούρσα συλλογής πληροφοριών που αντλούνται από δημοσίως διαθέσιμο υλικό και αντιπαραβολής τους.
Σε ένα σύντομο άρθρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Al Mayadeen, παρατίθενται ενδείξεις που δεν ταιριάζουν με τον ισραηλινό ισχυρισμό για την πατρότητα του χτυπήματος:
Αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αναλύσουν εικόνες και βίντεο, υποστηρίζοντας ότι μια ισραηλινή βόμβα θα είχε προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή ζημιά στο Νοσοκομείο από αυτή που σημειώθηκε.
Ωστόσο, μια σύντομη έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων και των διαθέσιμων βίντεο δείχνει χωρίς αμφιβολία ισραηλινά αποτυπώματα για το ανεξιχνίαστο έγκλημα πολέμου.
Γιατί η βόμβα δεν άφησε μεγαλύτερο κρατήρα;
Φιλοδυτικοί και φιλοϊσραηλινοί χρήστες των ΜΚΔ υποστήριξαν ότι η απουσία κρατήρα στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου Αλ-Αχλί σήμαινε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση ήταν σίγουρα ο ένοχος, λόγω μιας ρουκέτας που δεν εκτοξεύτηκε σωστά.
Κάθε επιχείρημα που θα διαψεύδεται σε αυτό το σύντομο άρθρο θα παρέχει επίσης στοιχεία για το γιατί αυτό δεν έγινε από κάποια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε ανεπιτυχώς από τη Γάζα.
Τα βίντεο που καταγράφηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν το μέγεθος της πύρινης μπάλας που δημιουργήθηκε από τη βόμβα. Αυτό σημαίνει ότι το ωφέλιμο φορτίο της βόμβας πρέπει να περιείχε πολύ περισσότερο εκρηκτικό υλικό από όσο μπορούν να μεταφέρουν οι τυπικοί πύραυλοι της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Ωστόσο, κάποιοι θα πουν ότι ένας αριθμός από τους πυραύλους της Αντίστασης μεταφέρει μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία που ξεπερνούν τα 200 κιλά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα τόσο μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, κατά την πρόσκρουση, θα είχε αφήσει πίσω του έναν μεγάλο κρατήρα στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Όμως όλοι οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστινίους εκρήγνυνται με την πρόσκρουση. Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα που διαψεύδει ότι ένας πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε επιτυχώς προκάλεσε αυτήν την θηριωδία.
Ένας ευρέως διαδεδομένος ισχυρισμός είναι ότι ένα θραύσμα του πύραυλου που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα και εξερράγη στον αέρα έπεσε στο νοσοκομείο αλ-Αχλί.
Και πάλι, ένα τέτοιο γεγονός θα είχε αφήσει πίσω του επίσης έναν κρατήρα που αντίστοιχο της μεγάλης μπάλας φωτιάς που προκλήθηκε από το ωφέλιμο φορτίο και του μεγέθους των θανάτων και των ζημιών που προκλήθηκαν. Η έλλειψη τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων αντικρούει και τους δύο ισχυρισμούς.
Βόμβες που τέθηκαν σε λειτουργία «Airburst» σκότωσαν εκατοντάδες στη Γάζα
Οι βόμβες που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ μπορούν να εκραγούν με διάφορους προκαθορισμένους τρόπους, μια προδιαγραφή την οποία δεν φέρουν οι πύραυλοι της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Στο παραπάνω βίντεο, μια βόμβα JDAM MK-83 εκρήγνυται στον αέρα πριν από την πρόσκρουση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εξάπλωση των θραυσμάτων σε όλη την στοχευόμενη περιοχή.
Αν και μια ελαφρύτερη βόμβα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί στην ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τα σημάδια μιας βόμβας που τέθηκε σε λειτουργία έκρηξης πριν την πρόσκρουση στο έδαφος (airburst).
Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν έχει αποκτήσει τέτοια τεχνολογία, καθώς κάθε πύραυλος στο οπλοστάσιό της εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση μέσω ενός μηχανικού μηχανισμού. Τέτοιες διαδικασίες χρειάζονται διάφορες τεχνολογίες στις οποίες η Παλαιστινιακή Αντίσταση απλά δεν έχει πρόσβαση, λόγω και του αυστηρού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θεωρία της έκρηξης πριν την πρόσκρουση
Μετά από εξέταση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μελέτη των κατεστραμμένων αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στην είσοδο του νοσοκομείου, η θεωρία μιας έκρηξης πριν την πρόσκρουση στο έδαφος γίνεται περισσότερο επικρατής.
Η παραπάνω ανάρτηση στο Χ δείχνει την κατεύθυνση με την οποία διανεμήθηκαν σκάγια έξω από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου. Περαιτέρω παρατήρηση δείχνει πώς οι οροφές πολλών αυτοκινήτων κάμφθηκαν από τα σκάγια και τον πεπιεσμένο αέρα που προέκυψε από την έκρηξη.
Η απόφαση να βομβαρδιστεί το νοσοκομείο, στο βαθμό που ελήφθη, υποδηλώνει ότι η ισραηλινή κατοχή επεδίωξε να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων σε έναν ανοιχτό χώρο όπου κατέφευγαν εκατοντάδες.
- Η απουσία σημαντικού κρατήρα
- Η διασπορά σκαγιών σε μια μεγάλη έκταση
- Η κάμψη των οροφών των παρκαρισμένων αυτοκινήτων
Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη στοιχειοθέτηση του σεναρίου ότι επρόκειτο για μια ισραηλινή βόμβα προγραμματισμένη να εκραγεί πριν την πρόσκρουσή της στο έδαφος με στόχο αμάχους.
Μπορεί ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε ανεπιτυχώς να ταξιδέψει με υψηλές ταχύτητες;
Ο ισχυρισμός των Ισραηλινών ότι ένα θραύσμα ρουκέτας που δεν εκτοξεύτηκε προκάλεσε όλη αυτή τη ζημιά γίνεται ακόμα πιο αδύναμος όταν παρακολουθούμε δύο βίντεο που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αντικείμενο ταξίδεψε με εξαιρετικά γρήγορη ταχύτητα πριν φτάσει στην τερματική φάση πάνω από το νοσοκομείο.
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Θα μπορούσε ένα τμήμα πυραύλου που εκτοξεύθηκε ανεπιτυχώς να χτυπήσει το νοσοκομείο με τέτοιες ταχύτητες;
Με βάση την ταχύτητα του αντικειμένου, είναι αδύνατο να πρόκειται για κάτι τέτοιο, καθώς οι πύραυλοι που αποτυγχάνουν να επιταχύνουν θα έχουν πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.
Η διαφορά ταχύτητας μπορεί εύκολα να εντοπιστεί μεταξύ των πυρομαχικών ολίσθησης που εκτοξεύονται από τον αέρα με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν ανεπιτυχώς και δεν μπορούν να επιταχύνουν. Επιπλέον, η έκρηξη ακολουθεί το μοτίβο των βομβών ολίσθησης, όπως οι βόμβες της σειράς Mark 80 ή οι μικρότεροι πύραυλοι Spike που χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί για τον βομβαρδισμό της Γάζας, και δεν θα μπορούσε να προκληθεί από καμία από τις ρουκέτες αντίστασης.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τέτοιες μικρές κεφαλές να προκαλέσουν τη ζημιά που μια βόμβα ή πύραυλος θα μπορούσε να προκαλέσει σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους με υπερπίεση, ζέστη και ένα πιο «αποτελεσματικό» σχέδιο εξάπλωσης σκαγιών που δημιουργείται από την πυροδότηση πριν την πρόσκρουση στο έδαφος.
Μια σύντομη έρευνα του βρετανικού Channel 4 News αποδοκιμάζει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί εκτόξευσης ενός πυραύλου από ένα παρακείμενο στο νοσοκομείο μεκροταφείο. Εν ολίγοις, αναφέρεται πως ο ισχυρισμός είναι παράλογος, καθώς το νεκροταφείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νοσοκομείο.
Δείτε το βίντεο εδώ:
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομείο
Όπως ανάρτησε στο X ο Φραντσέσκο Σεμπρεγκόντι, ο ιδρυτής της ΜΚΟ INDEX, «Πρώτον, ο IDF βομβάρδισε ήδη το νοσοκομείο στις 14/10, ως “προειδοποίηση” για εκκένωση, όπως ανέφερε η Lemonde».
Σε ένα νήμα αναρτήσεων, ο Σεμπρεγκόντι εξήγησε λεπτομερώς γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν ένα ισραηλινό χτύπημα που προκάλεσε το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο αλ-Αχλί στις 17 Οκτωβρίου 2023. Ο ερευνητής έχει ερευνήσει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα για πάνω από μια δεκαετία για διάφορους οργανισμούς.
Το άρθρο κλείνει τονίζοντας πως ο λογαριασμός του ισραηλινού στρατού στο Χ έχει βομβαρδίσει το Διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και ότι έχει γίνει βασική τακτική του να κατακλύζει το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης με λανθασμένες αναφορές και αντιφατικές δηλώσεις μετά τη διάπραξη ενός εγκλήματος πολέμου, όπως ακριβώς συνέβη μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της Σιρίν Αμπού Ακλέχ.
Στο άρθρο παρατίθεται μια σύντομη λίστα με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και για τα οποία ο κόσμος παραμένει σιωπηλός:
- Η δολοφονία 9 δημοσιογράφων που κάλυπταν τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας.
- Ο βομβαρδισμός μιας ομάδας δημοσιογράφων στον Νότιο Λίβανο.
- Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ-Αχλί με εκατοντάδες θύματα.
- Η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωσφόρου στη Γάζα και τον Νότιο Λίβανο.
- Η διακοπή της παροχής νερού στους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
- Η στοχοποίηση πολλών ασθενοφόρων.
- Ο βομβαρδισμός δεκάδων ανθρώπων σε τζαμιά και σε χριστιανική εκκλησία.
Από την πλευρά του, το Middle East Monitor, κοινοποίησε ένα βίντεο, στο οποίο ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού πραγματοποιεί τη δική του αποτίμηση του ισραηλινού ισχυρισμού.
Μια έρευνα που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Al Jazeera απορρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς του Ισραήλ:
Διαβάστε επίσης: