ΑΘΗΝΑ
15:42
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο, έβαλε στο ίδιο κάδρο τη Χαμάς με τη Ρωσία.
Χτυπήθηκε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγ. Πορφυρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι έπληξε περισσότερους 100 στόχους σε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ξεκίνησε η 14η ημέρα του νέου κύκλου έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν συγκαταλέγεται και ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου, ηλικίας τουλάχιστον 1.600 ετών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άτομα από τους δεκάδες χριστιανούς και μουσουλμάνους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ, η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Παραμένει κλειστό το πέρασμα της Ράφα

Στα νότια της Λωρίδας της Γάζας παραμένει και σήμερα η αβεβαιότητα σχετικά με το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που παραμένει εγκλωβισμένη στην Αίγυπτο, με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να αναφέρει, ασαφώς, πως ότι η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «πρέπει να καθοριστεί».

«Βρισκόμαστε σε βαθιές και προχωρημένες διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και υπό τις κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τις αναφορές ότι οι διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες και ότι η πρώτη παράδοση πρόκειται να ξεκινήσει πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Στην Αίγυπτο έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε στην αιγυπτιακή πόλη Ελ-Αρίς, στα βόρεια της χερσονήσου του Σινά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahira ai-Ihbariya και πρόκειται να κατευθυνθεί προς το σημείο ελέγχου της Ράφα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να επιβλέψει τη διέλευση των πρώτων φορτηγών που θα παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε, χθες Πέμπτη, στα συγκεντρωμένα κοντά στον φράχτη της Γάζας στρατεύματα ότι σύντομα θα δουν τον πολιορκημένο θύλακα «από μέσα», υποδηλώνοντας μια επικείμενη χερσαία εισβολή.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εκκένωση περισσότερων από 20.000 κατοίκων από τα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, μετά από σφοδρή διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Al Jazeera, ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη της Ραμάλας, σε μια σπάνια εισβολή στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στην Τουλκαρέμ κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν και 20 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων στην Δυτική Όχθη σε πάνω από 900.

Αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο, έβαλε στο ίδιο κάδρο τη Χαμάς με τη Ρωσία , λέγοντας ότι αποτελεί «προτεραιότητα» να φέρουν στην πατρίδα τους αιχμαλώτους των ΗΠΑ που κρατά η Χαμάς και ανακοίνωσε πως θα ζητήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια για το Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, το Πεντάγωνο σκοπεύει να στείλει τα δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome που έχει αγοράσει από το Τελ Αβίβ, πίσω στο Ισραήλ, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά του από εισερχόμενους πυραύλους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος και βοηθός του Κογκρέσου.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

Σε διπλωματικό επίπεδο, αφού επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ θα ταξιδέψει σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες, ανάμεσά τους και με τον Μαχμούτ Αμπάς.

Μίνι Σύνοδος Ασφαλείας στο Κάιρο

Αρκετοί αρχηγοί κρατών και ανώτατοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το «παρών» στη μίνι Σύνοδο Ασφαλείας στο Κάιρο αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου.

Επί τάπητος θα τεθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η αναζήτηση λύσεων για την εκτόνωση της κρίσης. Μέχρι στιγμής οκτώ είναι οι χώρες, οι οποίες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη σύνοδο του Καΐρου. Αυτές είναι:

  • Μπαχρέιν
  • Κύπρος
  • Αίγυπτος
  • Γερμανία
  • Ιταλία
  • Ιαπωνία
  • Κουβέιτ
  • Νότια Αφρική

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Αίγυπτο, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον, καλώντας να υποστηριχθεί η χώρα αυτή, που ενδέχεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα