ΑΘΗΝΑ
13:39
|
09.05.2024
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Έγκλημα πολέμου το χτύπημα του ελληνορθόδοξου Ναο. «Βαθειά οδύνη», αλλά καμιά αναφορά στο Ισραήλ, από την Αθήνα.
Ερείπια ο ΙΝ Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τουλάχιστον 18 νεκρούς, από την χθεσινοβραδινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, κάνουν λόγο δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Γάζα, με άλλες πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 40.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του Ναού. Βομβαρδίστηκαν με πύραυλο και όλο το κτίριο κατέρρευσε», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που μίλησε για δεκάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια του Ναού, στον οποίο είχαν καταφύγει για να προστατευτούν τουλάχιστον 400 άτομα.

Μιλώντας στο open.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη λίγη ώρα μετά το χτύπημα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος ανέφερε ότι «διαρκώς ξεθάβουμε νεκρούς», ενώ αναφερόμενος στα όσα λέγονται τα τελευταία 24ωρα για ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να βοηθήσει είναι ο Θεός. «Όλοι μας μιλούν για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πιστέψτε με ότι νιώθουμε ότι εδώ δεν μπορεί να βοηθήσει κανείς και ζητάμε μόνο τη βοήθεια του Θεού. Δεν μπορεί να μας σώσει ανθρώπινο χέρι», είπε.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την «εντονότερη καταδίκη» του για το χτύπημα.

«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων Εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένης της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες Εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση των θρησκευτικών και ηθικών καθηκόντων του να παρέχει βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των ιδρυμάτων αμάχων και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον «που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης».

Την επίθεση στον Ναό του Αγίου Πορφυρίου καταδίκασε και η Ανώτατη Επιτροπή Εκκλησιαστικών Υποθέσεων στην Παλαιστίνη αναφέροντας ότι πρόκειται για έγκλημα «που αποτελεί σαφή ένδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να εξοντώσει τον παλαιστινιακό λαό».

Χτισμένος μεταξύ του 1150 και του 1160 ο Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου που πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία της Γάζας και παρείχε καταφύγιο σε γενιές ολόκληρες Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά σε περιόδους φόβου.

«Βαθειά οδύνη» από την Αθήνα

Η προστασία αμάχων και τόπων λατρείας πρέπει να γίνεται σεβαστή από κάθε πλευρά, επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χωρίς καμία αναφορά στο Ισραήλ, παρά μόνο σε «χτύπημα».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα» τονίζεται.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα. 

Να σημειωθεί ότι στη Γάζα βρίσκονται περίπου 25 άνθρωποι με ελληνικά διαβατήρια. Οι 13 έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν και είναι σε επαφή με το προξενείο και την πρεσβεία. Έχει δε υπάρξει συνεννόηση πως μόλις ανοίξει η Ράφα θα περάσουν στην Αίγυπτο. Οι υπόλοιποι, που συνδέονται κυρίως με το μοναστήρι του Αγ. Πορφυρίου, είχαν δηλώσει ότι θα μείνουν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Βιασμό από 28χρονο καταγγέλλει 16χρονη τουρίστρια

Σενεγάλη: Boeing 737 βγήκε εκτός διαδρόμου κατά την απογείωση -11 τραυματίες

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ουκρανία: Ρώσοι χάκερς μετέδωσαν μηνύματα για την Ημέρα της Νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα