ΑΘΗΝΑ
12:51
|
27.04.2024
Ήδη έχουν παραδοθεί 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον των υφιστάμενων συμβάσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτρ Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαμτίμιρ Πούτιν, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε πως η Ουγγαρία πρόκειται να πραγματοποιήσει αυξημένες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα, παρά την αυξανόμενη κριτική της Δύσης ότι μια τέτοια κίνηση θα χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε ότι «σημαντικοί πρόσθετοι όγκοι φτάνουν στην ουγγρική αγορά», υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν παραδοθεί 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον των υφιστάμενων συμβάσεων.

«Θα παρέχουμε επιπλέον όγκους σε συνεχή βάση το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται» δήλωσε ο Μίλερ, ο οποίος έχει μπει στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, στο περιθώριο του τρίτου φόρουμ Belt and Road, με επίκεντρο τις αποστολές φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως η Βουδαπέστη, «δεν θα επιτρέψει κυρώσεις που θα αύξαναν περαιτέρω τον ουγγρικό πληθωρισμό».

Ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουγγαρία, χαρακτήρισε τη συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν ως «ανησυχητική» και είπε ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να συζητηθεί η «εμβάθυνση της σχέσης του κεντροευρωπαϊκού έθνους με τη Ρωσία».

Τον Απρίλιο, ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε καταγγείλει πως μια σειρά από νέες συμφωνίες μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας έκαναν το κράτος μέλος της Ε.Ε. συνένοχο στη σύγκρουση στην Ουκρανία . «Πρέπει να είσαι τελείως τυφλός για να μην δεις τι είδους εγκλήματα υποστηρίζεις. Αγοράζοντας περισσότερο αέριο από τους Ρώσους σημαίνει ότι τους δίνετε περισσότερη ικανότητα να κλιμακώσουν τον πόλεμο», είχε τονίσει, μιλώντας στο Politico.

«Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας απαιτεί αδιάλειπτη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων», είχε δηλώσει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μετά από μια συμφωνία για αύξηση των ροών της Gazprom προς τη Βουδαπέστη. «Για να εκπληρωθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, η ενεργειακή συνεργασία Ουγγαρίας-Ρωσίας πρέπει να είναι αδιάκοπη. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές προτιμήσεις», είπε πει χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα