ΑΘΗΝΑ
00:37
|
05.05.2024
Αναφέρεται πως το «πάγωμα» των χαρτών έγινε κατά παραγγελία του ισραηλινού στρατού, ενόψει μιας ενδεχόμενης χερσαίας εισβολής στη Γάζα.
Την παύση της μετάδοσης ζωντανών δεδομένων επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Google στο Bloomberg
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Google Maps, το Waze και το Apple Maps δεν εμφανίζουν πλέον ζωντανές ενημερώσεις κυκλοφορίας για το Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης. Η κίνηση έρχεται ενόψει της αναμενόμενης εισβολής του ισραηλινού στρατού στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Όπως κάναμε και άλλοτε σε καταστάσεις σύγκρουσης και ως απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή, απενεργοποιήσαμε προσωρινά τη δυνατότητα να βλέπουμε ζωντανές συνθήκες κυκλοφορίας και επιχειρηματικές πληροφορίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Google την Δευτέρα.

Σημείωσε ότι ενώ τα δεδομένα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο έχουν απενεργοποιηθεί, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τα συστήματα πλοήγησης και θα μπορούν να βλέπουν τις εκτιμώμενες ώρες άφιξης.

Κατά παραγγελία του ισραηλινού στρατού;

Μια άλλη πηγή με γνώση της κατάστασης είπε στο Bloomberg ότι η αφαίρεση από την Google των δεδομένων συνωστισμού σε πραγματικό χρόνο στο Ισραήλ και τη Γάζα έγινε κατόπιν αιτήματος του ισραηλινού στρατού (IDF), καθώς τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν κινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων.

Η Google έχει ενεργήσει παρομοίως στο παρελθόν, όταν απενεργοποίησε τα ζωντανά δεδομένα κίνησης στους Χάρτες Google στην Ουκρανία το 2022, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φλεβάρη. Τότε, η εταιρεία είπε ότι πήρε την απόφαση μετά από διαβούλευση με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τεχνολογικό πρακτορείο Geek Time, η Apple φαίνεται να έχει αρχίσει να συμμορφώνεται στο αίτημα του IDF τη Δευτέρα, με τους χρήστες να μην μπορούν να δουν ζωντανές αναφορές κυκλοφορίας στους Χάρτες της Apple.

Ούτε ο IDF ούτε η Apple έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις αναφορές.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει εφαρμόσιμο σχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Γάζα και μπορεί να καταλήξει να μην είναι σε θέση να εξοντώσει τη Χαμάς.

Διαβάστε ακόμα:

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε την Επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα», μια πολύπλευρη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ ρουκετών και διεισδύσεις στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα και την αυξημένη βία από τους Ισραηλινούς εποίκους. Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1.400 Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων. Μαρτυρία, που ήρθε στη δημοσιότητα μέρες αργότερα, υποδεικνύει πως μέρος των αμάχων Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους, έπεσαν νεκροί από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων.

Το Ισραήλ απάντησε κηρύσσοντας πόλεμο στην παλαιστινιακή ομάδα και πολιορκώντας τη Γάζα, ενώ εξαπέλυσε πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα