ΑΘΗΝΑ
20:01
|
03.05.2024
Μια δικαστική απόφαση-σταθμός, η οποία στέλνει στις καλένδες τον κατάπτυστο νόμο του 2004.
ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ιαπωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαιτείται από τους πολίτες να στειρώνονται πριν αλλάξουν επίσημα φύλο. Ο νόμος του 2004 έλεγε, ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν το φύλο τους μόνο εάν δεν έχουν αναπαραγωγική ικανότητα.

Η απόφαση ήρθε, αφότου μια τρανς γυναίκα υπέβαλε αίτηση αμφισβήτησης του νόμου. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) είχε χαρακτηρίσει τον νόμο «καταχρηστικό και ξεπερασμένο».

Η ίδια γιόρτασε την απόφαση αυτή, αποκαλώντας την «σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των τρανς στην Ιαπωνία». «Αυτή η απόφαση υποστηρίζει τα δικαιώματα στην υγεία, την ιδιωτική ζωή και τη σωματική αυτονομία των τρανς ατόμων στην Ιαπωνία», δήλωσε στο BBC ο Ντόι, Ιαπωνικός διευθυντής του HRW και συνέχισε «Ακολουθούν χρόνια συνηγορίας και δικαστικών αγωγών για την άρση αυτής της καταχρηστικής… απαίτησης».

Η απόφαση ανατρέπει μια ετυμηγορία του 2019 από το δικαστήριο που έκρινε τον ίδιο νόμο συνταγματικό.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις 18 χώρες που επιβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση στείρωσης, μια απαίτηση που αντιτίθεται επίσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επίσης το μόνο έθνος της Ομάδας των Επτά (G7) που δεν αναγνωρίζει νομικά τις ενώσεις ομοφύλων.

Ο δικηγόρος της γυναίκας είχε υποστηρίξει, ότι η αναπαραγωγική της ικανότητα έχει ήδη μειωθεί από χρόνια ορμονοθεραπείας, προσθέτοντας ότι η χειρουργική επέμβαση συνεπαγόταν σωματική ταλαιπωρία και τον κίνδυνο μετέπειτα συνεπειών. Το αίτημά της απορρίφθηκε τόσο από την οικογένεια όσο και από το ανώτατο δικαστήριο πριν απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες που αντιτίθεντο στην αλλαγή του νόμου είχαν υποστηρίξει, ότι εάν επιτρεπόταν στους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους χωρίς χειρουργική επέμβαση, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες να αισθάνονται ανασφαλείς. Υποστήριξαν επίσης, ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νομική σύγχυση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν, αυξανόμενη υποστήριξη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αν και υπάρχει αντίθεση από συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας και πολιτικούς. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένα τοπικό δικαστήριο έκρινε υπέρ ενός τρανσέξουαλ άνδρα, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει νομικά το φύλο του χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο δικαστής του δικαστηρίου Τακεχίρο Σεκιγκούτσι δήλωσε, ότι ο ισχύων νόμος παραβιάζει το Άρθρο 13 του Συντάγματος, που ορίζει ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ως άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα