ΑΘΗΝΑ
18:49
|
02.03.2024
Η πανδημία που έχει ξεσπάσει λόγω ενός μύκητα που καταστρέφει ολόκληρες συγκομιδές, απειλεί με ολοκληρωτική εξαφάνιση το αγαπημένο φρούτο.
Η ποικιλία μπανάνας Cavendish απειλείται με εξαφάνιση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πιο δημοφιλής τύπος μπανάνας θα μπορούσε να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης λόγω μιας πανδημικής ασθένειας που καταστρέφει το φρούτο γεμάτο κάλιο.

Ο μύκητας Fusarium δεν θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο αλλά είναι ανθεκτικός καθώς μπορεί να παραμείνει στο έδαφος ακόμη και 30 χρόνια και επιτίθεται στις ρίζες φυτών μπανάνας καταστρέφοντας το φρούτο, στην παραγωγή του οποίου βασίζεται ποικιλοτρόπως η επιβίωση όχι μόνο κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο αλλά και η οικονομία πολλών χωρών.

Ο μύκητας αυτός προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας που καλλιεργούνταν σε όλο τον κόσμο μέχρι την δεκαετία του 1960, την ποικιλία Gros Michel ή Big Mike.

Ονομάστηκε «νόσος του Παναμά» και αποτέλεσε μια πανδημία που εξόντωσε αυτή την ποικιλία δίνοντας την θέση της στη ποικιλία Cavendish που αν και υστερούσε σε γεύση και ποιότητα από την Gros Michel αποδείχτηκε ανθεκτική στο μύκητα.

Ενώ υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη μπανάνας, το 47% όλων των μπανανών που καταναλώνονται από τους ανθρώπους είναι του στελέχους Cavendish.

Όμως ο Fusarium αποδείχτηκε ιδιαίτερα επίμονος και το 1997 εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του μύκητα που κατέστρεφε τις μπανάνες Cavendish αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε κάνει την εμφάνιση του κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις καλλιέργειες της ποικιλίας.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα πανδημία καταστρέφοντας τις καλλιέργειες της μπανάνας Cavendish με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αχίλλειος πτέρνα της ποικιλίας είναι το γεγονός ότι είναι γενετικώς πανομοιότυπες κάτι που επιτρέπει στον μύκητα να καταστρέφει γρήγορα ολόκληρες συγκομιδές. Η Cavendish καλύπτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι η ποικιλία αυτή κινδυνεύει άμεσα να έχει την τύχη της προκατόχου της και να εξαφανιστεί προκαλώντας όπως είναι ευνόητο ανυπολόγιστα διατροφικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο Rubymar που είχε χτυπηθεί από αντάρτες Χούθι

Ε.Ε.: Από Ιούνιο πιθανότατα η μείωση των επιτοκίων

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Δομοκό

Αυτό το χώμα το θέλουν όλο δικό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα