Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αναδύεται πλέον μια λίγο πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη, και του ποιοι και από ποιον σκοτώθηκαν στη διάρκεια της παλαιστινιακής επιχείρησης.
Σε αντίθεση με την περιγραφόμενη μαζική σφαγή αμάχων που παρουσιάζει το Ισραήλ, ελλιπή στοιχεία που δημοσιεύονται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μάχιμοι – στρατιώτες ή αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν και αναφορές για σκοτωμούς αμάχων από ισραηλινά πυρά.
Η εικόνα που παρουσιάζουν συντονιζόμενα με το Ισραήλ τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ, που θέλει τη Χαμάς να σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς αμάχους κατά τη στρατιωτική της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχει χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση της κατά παράβαση όλων των κανόνων του πολέμου επίθεσης του Ισραήλ σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας και του άμαχου πληθυσμού της.
Η εικόνα που διαδόθηκε υποδείκνυε πως στις 7 Οκτώβρη η Χαμάς εξαπέλυσε μια «τρομοκρατική επίθεση», της οποίας κύριος στόχος ήταν η μαζική σφαγή πολιτών, μεταξύ των οποίων κυρίως μωρά, παιδιά και γυναίκες.
Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτώβρη, η Hareetz ξεκίνησε να δημοσιεύει πληροφορίες για τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των τοποθεσιών των θανάτων τους.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη ισραηλινή αφήγηση είναι πως πολλοί από τους νεκρούς ήταν στρατιώτες ή αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τους νεκρούς η Hareetz, από το σύνολο των 844 νεκρών που είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, 272 ήταν στρατιώτες, 59 ήταν αστυνομικοί και 14 ήταν μέλη υπηρεσιών διάσωσης.
Σύμφωνα με τη Hareetz, οι υπόλοιποι 497 ήταν πολίτες. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως στους πολίτες συμπεριλαμβάνονται «φρουροί», έφεδροι στρατιώτες, δίπλα στο όνομα των οποίων αναφέρεται ο βαθμός τους, και μέλη των ομάδων ασφαλείας των ισραηλινών οικισμών.
Στον απολογισμό που έδωσε ο Ισραηλινός Στρατός στις 25 Οκτωβρίου και παρατίθεται από τους Times of Israel, περιλαμβάνονται τα ονόματα 309 στρατιωτών και 58 αστυνομικών που «σκοτώθηκαν αντιμετωπίζοντας τους τρομοκράτες».
Ο αριθμός των μάχιμων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, δείχνει μια εικόνα διαφορετική από αυτή της επίθεσης με στόχο αμάχους, για τη διαμόρφωση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και ισχυρισμοί περί 40 νεκρών βρεφών και «αποκεφαλισμών μωρών», οι οποίοι έμελλε να αποδειχθεί σύντομα πως είναι ψευδείς, πρόλαβαν ωστόσο να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να αναπαραχθούν ακόμα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Διασταυρούμενα και φίλια πυρά
Σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα βίντεο που απεικονίζουν Ισραηλινούς που φαίνονται να είναι άοπλοι, να σκοτώθηκαν στα οχήματά τους ή σε εισόδους εγκαταστάσεων, στις οποίες προσπαθούσαν να μπουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.
Παράλληλα, υπάρχουν και βίντεο που δείχνουν τους μαχητές της Χαμάς να εμπλέκονται σε πυροβολισμούς με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, με άοπλους Ισραηλινούς να βρίσκονται ανάμεσα.
Η μαρτυρία μιας επιζήσασας των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Κιμπούτς Μπε’ερί, η οποία βρισκόταν προηγουμένως στο ρέιβ πάρτυ «Nova», δίνει επίσης μια εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη που μεταδίδεται ευρέως από το Ισραήλ:
-Και μετά με ακούνε και σταματούν να πυροβολούν. Βλέπω στο γκαζόν, στον κήπο των ανθρώπων από το κιμπούτς. Υπάρχουν πέντε ή έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω, ακριβώς όπως τα πρόβατα προς σφαγή, ανάμεσα στους πυροβολισμούς των [μαχητών] μας και των τρομοκρατών.
-Οι τρομοκράτες τους πυροβόλησαν;
– Όχι, σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Καταλάβετε ότι υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά.
– Δηλαδή οι δυνάμεις μας μπορεί να τους πυροβόλησαν;
– Αναμφίβολα.
– Όταν προσπάθησαν να εξοντώσουν τους απαγωγείς, τη Χαμάς;
– Εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων. Γιατί υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά. Απελευθερώθηκα περίπου στις 5:30. Οι μάχες προφανώς έληξαν στις 8:30. Μετά από απίστευτα διασταυρούμενα πυρά, δύο οβίδες τανκ εκτοξεύτηκαν στο σπίτι. Είναι ένα μικρό σπίτι κιμπούτς, τίποτα μεγάλο. Το είδατε στις ειδήσεις.
Εικόνες από το Κιμπούτς που ήρθαν στη δημοσιότητα αργότερα, συνηγορούν στις περιγραφές της επιζήσασας για καταιγισμό σφαιρών και ρίψεις βλημάτων από τανκς προς σπίτια, στα οποία βρίσκονταν κρατώντας ομήρους, οι μαχητές της Χαμάς, αλλά και την στόχευση των σπιτιών με οβίδες από τανκ.
Κάτι ανάλογο περιγράφεται και σε ένα άρθρο της Haaretz από τις 11 Οκτωβρίου. Εκεί αναφέρεται πως ο «Ερέζ, υποδιοικητής ενός τεθωρακισμένου εφεδρικού τάγματος», ανέφερε πως αυτός και η μονάδα τεθωρακισμένων «πολέμησαν μέσα στο κιμπούτς, από σπίτι σε σπίτι, με τα τανκς». «Δεν είχαμε άλλη επιλογή», είπε.
Σε επόμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Haaretz στις 20 Οκτωβρίου, ένας κάτοικος με το όνομα Τουβάλ, ο οποίος είχε την τύχη να είναι μακριά από το κιμπούτς τη στιγμή της επίθεσης, αλλά η σύντροφός του σκοτώθηκε. Στο άρθρο αναφέρεται:
Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό η σύντροφός του, η οποία ήταν πολιορκημένη εκείνη την ώρα στο καταφύγιο του σπιτιού της. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο έλαβαν δύσκολες αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα για να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους – ολοκληρώθηκε η κατάληψη του κιμπούτς από τον IDF. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι από το Μπε’ερί σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. 11 μέρες μετά το μακελειό, τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι περισσότερα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ερείπια.
Στις 11 Οκτωβρίου, ένας ανταποκριτής του βρετανικού Guardian έγραψε για την επίσκεψή του στο Κιμπούτς Μπε’ερί, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που διοργανώθηκε από τη μονάδα προπαγάνδας του Ισραηλινού Στρατού:
Κτίρια έχουν το ένα μετά το άλλο καταστραφεί, είτε στην επίθεση της Χαμάς είτε στις μάχες που ακολούθησαν, τα δέντρα τριγύρω έχουν θρυμματιστεί και οι τοίχοι μετατράπηκαν σε τσιμεντένια ερείπια, όπου τα ισραηλινά τανκς ανατίναξαν τους μαχητές της Χαμάς που κρύβονταν. Δάπεδα κατέρρευσαν πέφτοντας στους από κάτω ορόφους.
Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ειδικά λόγω της κλίμακας της ζημιάς στις υποδομές, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να σκότωναν σκόπιμα αιχμαλώτους, να πυροβόλησαν λάθος στόχους ή να μπέρδεψαν Ισραηλινούς με Παλαιστίνιους.
Στην πόλη Ασκελόν στις 8 Οκτωβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν έναν άνδρα που πίστευαν ότι ήταν μαχητής της Χαμάς και έπειτα στάθηκαν πάνω από τη σωρό του, βρίζοντας τον νεκρό. Αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχαν εκτελέσει έναν Ισραηλινό. Το συμβάν αυτό ήταν ένα από τα δυο περιστατικά φίλιων πυρών που ανέφεραν οι Times of Israel για εκείνη τη μέρα.
Επικρίσεις για τις μαρτυρίες ομήρων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα:
Όλο και περισσότερο, και προς φρίκη ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, Ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες της αιματοχυσίας καταθέτουν ότι είχαν καλή μεταχείριση από Παλαιστίνιους μαχητές.
Στις 24 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan επέκρινε το γεγονός ότι επετράπη στην 85χρονη Γιοχεβέντ Λέβσιτς, που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς την προηγούμενη μέρα, να κάνει δηλώσεις ζωντανά στον αέρα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήταν πολύ φιλικοί απέναντί μας, μας φρόντισαν».
Από τη μεριά της η Χαμάς ισχυρίζεται πως βασικός στόχος της επιχείρησης, ο οποίος επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό δεδομένης και της σύλληψης υψηλόβαθμων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού, ήταν η σύλληψη αιχμαλώτων για να μπορέσει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των πάνω από 5.000 Παλαιστινίων που βρίσκονται, συχνά υπό διοικητική κράτηση και άνευ δίκης για χρόνια, στις ισραηλινές φυλακές. Η παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίζεται επιπλέον πως προτίθεται να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους πολίτες μόλις σταματήσει η πολιορκία της Γάζας, και να κρατήσει για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των Παλαιστινίων μόνο τους στρατιωτικούς.