ΑΘΗΝΑ
16:06
|
03.05.2024
Οι ακτιβιστές καταδίκασαν την απόφαση δικαστηρίου, λέγοντας ότι τροφοδοτεί τη βία και τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στρατιωτών.
Νότια Κορέα για ομόφυλα άτομα στον στρατό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε νόμο, που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στον στρατό, κάτι που οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το δικαστήριο αποφάσισε, ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, θα μπορούσαν να βλάψουν την ετοιμότητα μάχης των στρατευμάτων και να υπονομεύσουν την πειθαρχία. Ωστόσο, η επαφή μεταξύ αμάχων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι έγκλημα.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη Νότια Κορέα, με όλους τους ικανούς άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών να υποχρεούνται να υπηρετήσουν για περίπου 20 μήνες. Οι ακτιβιστές καταδίκασαν την απόφαση, λέγοντας ότι τροφοδοτεί τη βία και τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στρατιωτών.

Η απαγόρευση έχει «θεσμοποιήσει τις διακρίσεις, ενισχύει τα συστηματικά μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κινδυνεύει να υποκινήσει ή και δικαιολογήσει τη βία εναντίον τους, τόσο εντός του στρατού όσο και στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Ανατολικής Ασίας, Μπόραμ Γιάνγκ.

Το δικαστήριο, με 5 ψήφους έναντι 4, έκρινε ότι το άρθρο 92-6 της στρατιωτικής εγκληματικής πράξης είναι συνταγματικό. Η πράξη δεν αναφέρεται ρητά σε συνουσία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά απαγορεύει την «πρωκτική επαφή» ή «οποιαδήποτε άλλη άσεμνη πράξη» κατά την υπηρεσία.

Ήταν η τέταρτη φορά από το 2002 που το δικαστήριο επικύρωσε τον νόμο, ο οποίος επισύρει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

«Ο κόσμος έχει προχωρήσει προς την εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά τα μυαλά των Συνταγματικών Δικαστών δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κορέας, Λιμ Ταε-Χουν. Η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην είναι παράνομη στη Νότια Κορέα, από το 2003 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως επιβλαβής και άσεμνη, αλλά οι διακρίσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.

Ο γάμος ομοφυλόφιλων δεν αναγνωρίζεται και το να είσαι ομοφυλόφιλος θεωρείται μερικές φορές ως αναπηρία στη Νότια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα