ΑΘΗΝΑ
16:49
|
28.04.2024
Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Μόσχα θα συνεχίσει να σέβεται την απαγόρευση και θα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές μόνο εάν το κάνουν οι ΗΠΑ.
Πούτιν για πυρηνικές δοκιμές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πούτιν ανακάλεσε την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) από τη χώρα του, μια κίνηση που, όπως λέει, έχει σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίσει τη Μόσχα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπογραφή του νέου νόμου για την εγκατάλειψη της συμφωνίας ορόσημο, που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ήρθε την Πέμπτη, μια εβδομάδα αφότου το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Άνω Βουλής της Ρωσίας τον ενέκρινε ομόφωνα.

Η Κρατική Δούμα της Κάτω Βουλής είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο σε μια ταχεία ψηφοφορία πριν από αυτό, με την υπογραφή του Πούτιν και η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Η συνθήκη του 1996 απαγορεύει όλες τις πυρηνικές εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών δοκιμών πυρηνικών όπλων, αν και δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική επειδή ορισμένες βασικές χώρες δεν την επικύρωσαν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη, για να «καθρεφτίσει» τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η ανάκληση θα έχει ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε στις 5 Οκτωβρίου: «Ακούω εκκλήσεις για έναρξη δοκιμών πυρηνικών όπλων. Δεν είμαι έτοιμος να πω αν χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε τεστ ή όχι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ριάμπκοφ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να σέβεται την απαγόρευση και θα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές μόνο εάν το κάνουν οι ΗΠΑ. «Όπως είπε ο πρόεδρός μας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν προς την έναρξη των πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ με τον ίδιο τρόπο».

Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στην Άνω Βουλή, ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε μια «μαζική» άσκηση πυρηνικής επίθεσης αντιποίνων. Οι ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «ενοχλήθηκαν» από την κίνηση της Ρωσίας να ανακαλέσει την επικύρωση της CTBT.

«Μια κίνηση όπως αυτή από οποιοδήποτε κράτος μέλος θέτει άσκοπα σε κίνδυνο τον παγκόσμιο κανόνα κατά των δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ρωσία δεν θα πρέπει να «χρησιμοποιεί τον έλεγχο των όπλων και την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εξαναγκάσει άλλα κράτη», πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται να υποδηλώνει ότι η κίνηση είχε στόχο να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον Ρωσικές δυνάμεις.

Από τότε που εισέβαλε στη γειτονική χώρα, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα επικαλεστεί το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Με την εγκατάλειψη του CTBT, η τελευταία εναπομείνασα διμερής συνθήκη πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας είναι η New START, βάσει της οποίας το ζευγάρι επιθεωρούσε τακτικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του άλλου και περιόριζε τις κεφαλές.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συνθήκη τον Φεβρουάριο, ενώ πρόκειται να λήξει στις αρχές του 2026. Ο Ριάμπκοφ τόνισε την περασμένη εβδομάδα, ότι το Κρεμλίνο είχε λάβει άτυπες προτάσεις από τις ΗΠΑ για την επανέναρξη των συνομιλιών για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ελέγχου των εξοπλισμών «απομονωμένα από όλα όσα συμβαίνουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι είναι «απλά αδύνατο» να επιστρέψει σε τέτοιο διάλογο χωρίς αλλαγή στη «βαθιά θεμελιώδη εχθρική πορεία προς τη Ρωσία από την πλευρά των ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα