ΑΘΗΝΑ
04:39
|
02.05.2024
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε, ότι πάνω από 1.000 αντισημιτικές επιθέσεις έχουν καταγραφεί από την 7η Οκτωβρίου.
Αντισημιτικές επιθέσεις στη Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερες από 1.000 αντισημιτικές επιθέσεις μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν.

«Ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων έχει εκτοξευθεί», τόνισε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι 486 άτομα έχουν συλληφθεί για τέτοια αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων 102 αλλοδαπών.

«Ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, κρατώντας περίπου 240 ομήρους», δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, οι εβραίοι κάτοικοι υπολογίζονται πάνω από 500.000 σε αριθμό, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνέζ, δήλωσε την Κυριακή (5/11), ότι υπήρξαν 257 αντισημιτικές ενέργειες μόνο στην περιοχή του Παρισιού και 90 συλλήψεις.

Δεν υπάρχει τυπικό προφίλ για τους συλληφθέντες, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Κυμαίνονταν από «νεαρά παιδιά έως άτομα που εμπλέκονται στην παλαιστινιακή υπόθεση».

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν ενάντια στον αντισημιτισμό. Επιπλέον, στο Radio J πρότεινε μια διαδήλωση τις επόμενες ημέρες στην Place de la Republique.

Ωστόσο, αυτή του η πρωτοβουλία έγινε άμεσα αντικείμενο σχολιασμού από τους πολιτικούς της αριστεράς, για την αποτυχία του να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

Στην κεντρική πόλη της Λυών, οι εισαγγελείς δήλωσαν το Σαββατοκύριακο (4-5/11), ότι υποπτεύονται ότι ο αντισημιτισμός μπορεί να κρύβεται πίσω από μια επίθεση σε μια νεαρή Εβραία, η οποία μαχαιρώθηκε στο σπίτι της. Η αστυνομία αντιμετώπισε την επίθεση ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσθέτοντας ότι η ζωή της γυναίκας δεν διατρέχει κίνδυνο και δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Αλλά και η δήμαρχος στην ανατολική πόλη Μπεζανσόν την Κυριακή κατήγγειλε ένα νέο κύμα αντισημιτικών γκράφιτι «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης βίας» τόνισε η Αν Βινιό, σημειώνοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν.

«Η έξαρση των αντισημιτικών περιστατικών σε όλη την Ευρώπη έχει φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, θυμίζοντας μερικές από τις πιο σκοτεινές εποχές στην ιστορία», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Καταδικάζουμε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις με τον πιο έντονο τρόπο. Πηγαίνουν ενάντια σε όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη».

Επικαλούμενη αντισημιτικά επεισόδια που συνέβησαν στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς και «διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα μίσους κατά των Εβραίων» η Επιτροπή ανέφερε, ότι είναι απαραίτητο να απωθηθεί τόσο ο αντισημιτισμός όσο και η άνοδος του αντιμουσουλμανικού μίσους που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα