ΑΘΗΝΑ
02:46
|
03.05.2024
Ο διχασμός εμφανής στον ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, τις ΗΠΑ κατά και τα άλλα μέλη της ομάδας να απέχουν.
Το αν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 - Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες - καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκδώσουν κοινή δήλωση στο Τόκιο παραμένει άγνωστο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων κρατών συναντώνται σήμερα και αύριο στο Τόκιο για να συζητήσουν την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Kyodo, η συνάντηση θα επικεντρωθεί κυρίως στη Μέση Ανατολή, αλλά οι υπουργοί εξωτερικών της G7 θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά και του Καυκάσου μετά το τραγικό τέλος του αγώνα για αυτονομία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς -φυσικά- και την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Καθώς ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, διαδηλωτές που ζητούσαν τον άμεσο τερματισμό της «γενοκτονίας» του Ισραήλ ύψωσαν τις φωνές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας να παροτρύνει τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν να παρέμβει για να σταματήσει τη σφαγή, αλλά η αστυνομία απέκλεισε έναν δρόμο περίπου 300 μέτρα πριν από τον χώρο, όπου επρόκειτο να γίνει το δείπνο, για να εμποδίσει τις φωνές τους να ακουστούν.

Συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προβλέπεται επίσης από το πρόγραμμα της υπουργικής συνόδου της G7, ενώ θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της κεντρικής Ασίας, σε μία προσπάθεια της G7 να αντισταθμισθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Το αν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7  – Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκδώσουν κοινή δήλωση στο Τόκιο παραμένει ακόμα άγνωστο, ωστόσο, πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι επί του παρόντος διαμορφώνεται ένα έγγραφο που καταδικάζει την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» και ζητά κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η εύρεση κοινής γραμμής για την Ουκρανία φαίνεται είναι ευκολότερη για την G7 από την αντιμετώπιση της σπειροειδούς κρίσης ΙσραήλΓάζας , η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 αμάχους και απειλεί να διαχυθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, η G7 έχει εκδώσει μόνο μία κοινή δήλωση λίγων γραμμών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ μέλη της ομάδας έχουν εκδώσει ξεχωριστές ανακοινώσεις.

Πριν από τις συνομιλίες της G7, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας και η υπουργός Εξωτερικών και οι Βρετανοί ομόλογοί τους συμμετείχαν σε συνάντηση 2+2 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, όπου επανέλαβαν ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί τον μόνο βιώσιμο δρόμο για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην η περιοχή.

Η πρόεδρος της G7, η Ιαπωνία, έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση αντιστεκόμενη στην πίεση να ευθυγραμμιστεί με τη φιλοϊσραηλινή στάση του στενότερου συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Ο διχασμός της G7 ήταν επίσης εμφανής στον ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία στη σύγκρουση στις 26 Οκτωβρίου, τις ΗΠΑ να είναι αντίθετες και τα άλλα μέλη της ομάδας να απέχουν.

Η συμφωνία για συγκεκριμένη διατύπωση σχετικά με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα θα μπορούσε να είναι από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα