ΑΘΗΝΑ
15:33
|
02.05.2024
Οι περιορισμοί αντικατοπτρίζουν μια στροφή της κυβέρνησης Μόντι, μακριά από τη παραδοσιακή υποστήριξη του Νέου Δελχί προς τους Παλαιστίνιους.
Αγκαλιές κατά την υποδοχή του Νετανιάχου στην Ινδία (2018)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τις δυτικές πρωτεύουσες μέχρι τα μουσουλμανικά κράτη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται και διαδηλώνουν εδώ και έναν μήνα ενάντια στο έγκλημα που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά ένα μέρος που είναι γνωστό για την σταθερή φιλοπαλαιστινιακή του στάση, το Κασμίρ, που ελέγχεται από την Ινδία, στέκει παραδόξως βουβό. Κι αυτό γιατί οι ινδικές αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε διαδήλωση αλληλεγγύης και ζήτησαν από τους μουσουλμάνους ιεροκήρυκες να μην αναφέρουν καν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στα κηρύγματα τους, όπως αναφέρουν κάτοικοι και θρησκευτικοί ηγέτες στο Associated Press.

Οι περιορισμοί αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Ινδίας να περιορίσει κάθε μορφή διαμαρτυρίας που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κινητοποίηση για τον τερματισμό της κυριαρχίας του Νέου Δελχί στην αμφισβητούμενη περιοχή, αλλά αντικατοπτρίζουν, επίσης, μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, μακριά από τη μακροχρόνια υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, λένε οι αναλυτές.

«Από τη μουσουλμανική σκοπιά, η Παλαιστίνη είναι πολύ αγαπητή σε εμάς, και πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην καταπίεση εκεί. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να σιωπήσουμε», τονίζει ο Μιραουίζ Ουμάρ Φαρούκ, βασικός ηγέτης της αντίστασης και μουσουλμάνος κληρικός, ο οποίος ανέφερε στο AP ότι τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε Παρασκευή από την έναρξη του πολέμου και ότι οι προσευχές της Παρασκευής έχουν απαγορευθεί στο μεγαλύτερο τζαμί της περιοχής στο Σριναγκάρ, την κύρια πόλη του Κασμίρ.

Οι κάτοικοι του Κασμίρ έχουν παραδοσιακά επιδείξει ισχυρή αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιθέσεων στη Γάζα, που συχνά μετατρέπονταν σε συγκρούσεις στους δρόμους, με αιτήματα για τον τερματισμό της κυριαρχίας της Ινδίας και δεκάδες θύματα.

Το αντι-ινδικό αίσθημα εκτείνεται βαθιά στην περιοχή των Ιμαλαΐων, η οποία είναι χωρισμένη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και διεκδικείται και από τους δύο στο σύνολό της. Το 2019, το Νέο Δελχί αφαίρεσε την ημιαυτονομία της περιοχής, περιορίζοντας δραστικά κάθε μορφή διαφωνίας, τις πολιτικές ελευθερίες και τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Ακόμη και πέρα από το Κασμίρ, οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό τις φιλοπαλαιστιναικές κινητοποιήσεις από την έναρξη του πολέμου, υποστηρίζοντας την ανάγκη «διατήρησης της κοινοτικής αρμονίας και του νόμου και της τάξης».

Αρκετοί διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα από την αστυνομία επειδή συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακόμη και σε περιοχές που διοικούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μόνη πολιτεία όπου έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων είναι η νότια Κεράλα, στην οποία κυριαρχεί μια αριστερή κυβέρνηση.

Η Ινδία ισορροπεί από καιρό σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με ιστορικά στενούς δεσμούς και με τις δύο, και ενώ καταδίκασε σθεναρά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ, προτρέπει ταυτόχρονα να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενων θανάτων αμάχων.

Ο Μόντι, ένας ένθερμος ινδουιστής, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ και αποκάλεσε την επίθεση της Χαμάς «τρομοκρατία». Ωστόσο, στις 12 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας εξέδωσε μια δήλωση επαναλαμβάνοντας τη θέση του Νέου Δελχί για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός «κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης, που θα ζει μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα, δίπλα και σε ειρήνη με το Ισραήλ».

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ινδία απείχε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Παρόλο που η κυβέρνηση του Μόντι έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολιορκημένους κατοίκους της Γάζας, πολλοί αναλυτές εκτιμούν την ιδεολογική ευθυγράμμισή της με το Ισραήλ ως δυνητικά ανταποδοτική τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα στο Νέο Δελχί προετοιμάζεται για πολλαπλές πολιτειακές εκλογές αυτόν τον μήνα και κρίσιμες εθνικές εκλογές το επόμενο έτος.

Η μετατόπιση της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με την ευρεία υποστήριξη προς το Ισραήλ μεταξύ των Ινδουιστών εθνικιστών της Ινδίας που αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή ψήφων για τον Μόντι και το κόμμα του, εκτιμούν γνώστες της πολιτικής σκηνής της χώρας, προσθέτοντας ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει εσωτερικό αντίκτυπο στην Ινδία, σε αντίθεση με άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις, λόγω του μεγάλου μουσουλμανικού πληθυσμού της.

Η Ινδία φιλοξενεί περίπου 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους που αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της κυρίως ινδουιστικής χώρας. «Η εξωτερική και η εσωτερική πολιτική της Ινδίας συνδυάζονται σε αυτό το ζήτημα», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές προσθέτοντας ότι «η στροφή υπέρ του Ισραήλ δίνει έναν νέο λόγο στο δεξιό οικοσύστημα της χώρας που στοχεύει συστηματικά τους μουσουλμάνους».

Οι επικριτές του Μόντι κάνουν παράλληλα συγκρίσεις μεταξύ της κυβέρνησής του και της κυβέρνησης του Ισραήλ, λέγοντας ότι έχει υιοθετήσει ορισμένα μέτρα, όπως η κατεδάφιση σπιτιών και περιουσιών, ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας» κατά των μειονοτήτων μουσουλμάνων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα