ΑΘΗΝΑ
00:12
|
03.05.2024
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ο ΟΗΕ οφείλουν να πάρουν θέση, τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Aπειλεί με αυτά τον καταπιεσμένο και αθώο λαό της Λωρίδας της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη Ρωσία, και το Ιράν ζητά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να αναλάβει τις ευθύνες τις μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιάχου, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), Μοχάμεντ Εσλάμι, οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν ομολογία ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Και ακόμη πιο σημαντικό», πρόσθεσε, το ισραηλινό καθεστώς «απειλεί με αυτά τον καταπιεσμένο και αθώο λαό της Λωρίδας της Γάζας, και αμφισβητεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη του ΟΗΕ».

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ειδικά ο επικεφαλής της θα πρέπει να λάβουν μια ανεξάρτητη στάση για το θέμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει «να καταδικαστούν άμεσα αυτές οι απειλές, να διευκρινιστούν οι πιθανές συνέπειές τους και να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ορισμένες κυβερνήσεις καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού, αλλά οι διεθνείς οργανισμοί στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, θα πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν απέναντι σε τέτοιες δηλώσεις, που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, και συγκεκριμένα το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Συρία, αποδοκίμασαν νωρίτερα τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το γεγονός πως δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση αλλά απλά ανεστάλη η συμμετοχή του στις κυβερνητικές συσκέψεις «αντικατοπτρίζει το επίπεδο αδιαφορίας της ισραηλινής κυβέρνησης για όλα τα ανθρωπιστικά, ηθικά, θρησκευτικά και νομικά πρότυπα και αξίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα