ΑΘΗΝΑ
22:55
|
04.05.2024
Ο επικεφαλής του κύριου ιατρικού συγκροτήματος της Γάζας λέει ότι το νοσοκομείο είναι «εντελώς αποκομμένο, και ό,τι κινείται στοχοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Σε ομαδικό τάφο απειλείται να μετατραπεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήρης αποκλεισμός από τον έξω κόσμο, χωρίς ρεύμα και νερό, ελεύθεροι σκοπευτές και drones που βάλουν ενάντια σε ό,τι κινείται, βλήματα όλμων χτυπούν την ΜΕΘ και πτώματα κείτονται έξω από την πύλη του νοσοκομείου.

Αυτή είναι μια μικρή μόνο εικόνα από το έγκλημα που συντελείται στο νοσοκομείο Νταρ αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στη Γάζα που βρίσκεται αποκομμένο από τον έξω κόσμο και κάτω από ακατάπαυστα ισραηλινά πυρά, καθώς νοσοκομεία όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι προκειμένου να σωθούν από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, βρίσκονται επισταμένα στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων από χθες και το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα συνεχίζεται για 36η ημέρα.

Οτιδήποτε κινείται γύρω από τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου στοχοποιείται, ενώ ο μεγάλος αριθμός νεκρών έχει οδηγήσει σε σκάψιμο ομαδικών τάφων εντός του συγκροτήματος.

«Δεν μπορούμε να κινηθούμε εντός ή εκτός της περιμέτρου του νοσοκομείου. Είμαστε περικυκλωμένοι, δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας» ανέφερε η διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, καθώς το Νοσοκομείο βάλλεται από drones και ελεύθερους σκοπευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος του νοσοκομείου βομβαρδίστηκε και έπιασε φωτιά, η μονάδα εντατικής θεραπείας καταστράφηκε από βλήμα όλμου, ενώ οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν χτυπήθηκαν παρότι κρατούσαν λευκές σημαίες και κείτονται νεκροί έξω από το νοσοκομείο, με το προσωπικό να μην μπορεί να τους πλησιάσει.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όλες οι γεννήτριες του νοσοκομείου έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων και ήδη ένα από τα 39 βρέφη που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες πέθανε.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, λέει ότι οι πληροφορίες που προέρχονται από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Χιλιάδες τραυματίες, εκτοπισμένοι και ιατρικό προσωπικό κινδυνεύουν. Πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, ενώ ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι τα νοσοκομεία της Γάζας «στοχοποιούνται σκόπιμα» για να αναγκάσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι έχασαν την επαφή με το προσωπικό τους μέσα στο νοσοκομείο.«Τις τελευταίες ώρες, οι επιθέσεις εναντίον του νοσοκομείου Αλ-Σίφα έχουν ενταθεί δραματικά. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο ανέφερε μια καταστροφική κατάσταση στο εσωτερικό», σημείωσε η ανθρωπιστική ομάδα σε μια ανάρτηση στο X.

Ο Μάι αλ-Κάιλα, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας, κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με λευκό φώσφορο.

«Πρόκειται για διεθνώς απαγορευμένο όπλο. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι υπεύθυνος να καταδικάσει το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου αλ-Σίφα με λευκό φώσφορο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Ο αναπόφευκτος θάνατος έχει γίνει η μοίρα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας – και θεωρούμε υπεύθυνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το νοσοκομείο αλ-Νάσερ στην Χαν Γιουνίς, ένας γιατρός προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά των νοσοκομείων της Γάζας.

«Καλούμε όλο τον κόσμο, αν υπάρχει ξύπνια συνείδηση, παρακαλούμε να αναλάβετε δράση», είπε. «Όποιος πολιτικός στον κόσμο δεν ασκεί πίεση να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου στα νοσοκομεία, βάφει τα χέρια του με αίμα», πρόσθεσε.

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις συγκρούσεις γιατί η Βηρυτός θα μπορούσε να γίνει νέα Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε σήμερα τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάζ, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς, να μην κλιμακώσει τις συγκρούσεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου γιατί η Βηρυτός θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα.

«Η Χεζμπολάχ σέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο», είπε ο Γκάλαντ απευθυνόμενος σε στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια. «Κάνει λάθη και (…) αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες του Λιβάνου. Ό,τι κάνουμε στη Γάζα μπορούμε να το κάνουμε και στη Βηρυτό», είπε ο Γκάλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες στο βόρειο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα