ΑΘΗΝΑ
09:58
|
08.05.2024
Άρματα μάχης γύρω από νοσοκομεία, πυρ στρατιωτών στις ΜΕΘ και το βράδυ μπαράζ ρίψης βομβών λευκού φωσφόρου που είναι απαγορευμένες από Συνθήκη της Γενεύης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των σχεδίων του Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, ο στρατός συνεχίζει την κλιμάκωση της επίθεσης στον παλαιστινιακό θύλακα με δεκάδες άρματα μάχης να έχουν περικυκλώσει από νωρίς σήμερα το μεσημέρι ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, (π.χ. νοσοκομεία αλ Σίφα, αλ Κοουντς, αλ Ρασίντι, το παιδιατρικό αλ Νασρ).

Όμως δεν φτάνει σήμερα η περικύκλωση των νοσοκομείων από ισραηλινά άρματα μάχης, η εισβολή στρατιωτών στο εσωτερικό ακόμη και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η εν ψυχρώ χρήση πυρός κατά ασθενών και προσωπικού. Απόψε ο ουρανός της Γάζας έγινε κατακίτρινος και ανατριχιαστικά φωτεινός από το μπαράζ βομβών λευκού φωσφόρου που πέφτουν ακατάπαυστα πάνω από μεγάλα νοσοκομεία της πόλης όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι.

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συνθήκες δεν είναι συνηθισμένο όπλο αλλά ένας ιδιαίτερα εγκληματικός τρόπος για να κάψεις ζωντανούς (από το δέρμα ως βαθιά μέσα στα σωθικά) ανθρώπους. Είτε είναι ένοπλοι του αντίπαλου στρατοπέδου, είτε (ακόμη συχνότερα) άμαχοι πολίτες…

Για την Ιστορία, οι βόμβες λευκού φωσφόρου απαγορεύονται διεθνώς από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση τους ως όπλο. Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα.

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν μέσα σε ΜΕΘ

Νωρίς το απόγευμα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 28 τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και άλλων στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Κουντς που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, ενώ σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή «Ερυθρά Ημισέληνο», οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά και δύο από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών.«Διεξάγονται σφοδρές μάχες και οι ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων (ισραηλινής) κατοχής πυροβολούν στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το απόγευμα η παλαιστινιακή εφημερίδα Al Quds με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ μετέδωσε πως Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αλ Κουντς ανοίγοντας πυρ και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του» για να μην θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του. «Πολλά άρματα περικυκλώνουν τέσσερα νοσοκομεία του τομέα» υποστήριξε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, αναφέροντας το παιδιατρικόογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Ραντίσι φαίνονται τα ισραηλινά άρματα.

Τα νοσοκομεία αλ Ραντίσι, αλ Σίφα, αλ Νασρ και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έγιναν στόχος πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έπειτα από ένα πλήγμα στις εγκαταστάσεις τους, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, επέρριψε την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό ο οποίος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.  Σαλμίγια είπε εξάλλου ότι στο νοσοκομείο του μεταφέρθηκαν περίπου 50 πτώματα μετά τον βομβαρδισμό, σήμερα το πρωί, ενός σχολείου όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι στο στόχαστρό τους είναι ένα «αρχηγείο» της Χαμάς που γειτονεύει με το Αλ Σίφα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καρδιά» της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης.

Σκηνές χάους μετά την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Reuters δείχνουν χαοτικές σκηνές σε έναν σκεπαστό, εξωτερικό χώρο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία του Αλ Σίφα, όπου κοιμούνταν πολλοί εκτοπισμένοι.

Ένα κορίτσι με μοβ μπλουζάκι και αίματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και τα χέρια, ούρλιαζε και χτυπούσε με μανία τα χέρια του.

 Ένα αγόρι κειτόταν άψυχο σε ένα στρώμα στο έδαφος, με μια λίμνη αίματος στο κεφάλι του. Ρούχα, διάφορα αντικείμενα, στρώματα, ήταν διάσπαρτα παντού στο ματωμένο πάτωμα.

 Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, έκλαιγαν, θρηνούσαν.

Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να πάνε

Ο Αϊμάν Αλ Μάσρι, ένας από τους χιλιάδες εκτοπισμένους, αποφάσισε να φύγει και αυτός προς τα νότια αφού προηγουμένως αναζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του πριν από 10 ημέρες.

Ελπίζει, όπως είπε, να βρει αλλού ασφάλεια, μετά τη σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο.

«Σήμερα έπληξαν το Αλ Σίφα. Όλοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και φτάσαμε εδώ με τα πόδια», είπε ο Μάσρι στο πρακτορείο Reuters, ενώ κατευθυνόταν προς τα νότια μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Κάποιοι κρατούσαν λευκές σημαίες, άλλοι είχαν μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, στρώματα και βαλίτσες.

Ο ίδιος και η οικογένειά του περπάτησαν για τρία χιλιόμετρα, πέρασαν ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα που προχωρούν προς την πόλη και συνέχισαν την πορεία τους για μερικά χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι που κάποιος τους βοήθησε παίρνοντάς τους στο αυτοκίνητό του.«Με πονούν τα πόδια μου», είπε ο Μάσρι που πρόσφατα είχε νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι. «Σήμερα κατευθυνόμαστε νότια, αύριο μπορεί να μας στείλουν στον βορρά. Δεν είναι λύση αυτή. Θέλουμε εκεχειρία», πρόσθεσε.

Μια γυναίκα που έφυγε και αυτή σήμερα από το Αλ Σίφα είπε πως είχε τραυματιστεί και νοσηλευόταν στη μαιευτική κλινική. «Ήμασταν στον πέμπτο όροφο και οι βόμβες έπεφταν πάνω μας», είπε. «Αναγκαστήκαμε να τρέξουμε στους δρόμους».

Ένας άνδρας απομάκρυνε μια ηλικιωμένη που έκλαιγε. Δύο άλλοι μετέφεραν έναν νεαρό, ο ένας τον κρατούσε από τα πόδια, ο άλλος από τα χέρια.

Προηγήθηκαν βομβαρδισμοί στον περίβολο μεγάλων νοσοκομείων (π.χ. νοσοκομείο αλ Σίφα) με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 14 ανθρώπων (ανάμεσά τους παιδιά) και μερικές δεκάδες τραυματίες.

Ισραηλινό στρατό στη Γάζα, μετά τον πόλεμο, θέλει ο Νετανιάχου

Σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους πόλεων του νότιου Ισραήλ (εκ των οποίων ορισμένες είχαν δεχθεί επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη) δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στον παλαιστινιακό θύλακα και μετά το τέλος του πολέμου.

Οι νέες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε σχέση με την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας αντανακλούν την ποικιλία σεναρίων αλλά και τις αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου.

Ο Νετανιάχου κατά τη συνάντηση με δημάρχους πόλεων του Νοτίου Ισραήλ

Ο ίδιος απέρριψε κάθε πρόταση για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας επιφυλάσσοντας έναν τέτοιο ρόλο για τον ισραηλινό στρατό επιλέγοντας αυτή τη φορά σαν προτιμότερη την στρατιωτική κατοχή της παλαιστινιακής περιοχής.

Ο Νετανιάχου έταξε στους δημάρχους νοτίων πόλεων «οικονομική βοήθεια» και «αποζημιώσεις» για τις οικονομικές ζημιές που υφίστανται λόγω των επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες και λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο, μερικές ώρες νωρίτερα (βράδυ Πέμπτης, 9 Νοεμβρίου) ο Νετανιάχου μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί να ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την κυβερνήσει. «Δεν επιδιώκουμε να κατακτήσουμε τη Γάζα, δεν επιδιώκουμε να καταλάβουμε τη Γάζα και δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα» είπε ο Νετανιάχου στο αμερικανικό δίκτυο εκτιμώντας από την άλλη πως ο ισραηλινός στρατός «τα πάει εξαιρετικά καλά» στο φόντο των 11.000 νεκρών Παλαιστινίων αμάχων και των 27.000 τραυματιών…

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επέμεινε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου για να «προλαμβάνονται κίνδυνοι» για το Ισραήλ και να μην επαναληφθεί επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου. Όπως είπε: «Θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».

Την Δευτέρα πάντως,  μιλώντας σε ένα άλλο αμερικανικό δίκτυο, το ABC News ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως μετά το τέλος του πολέμου,  το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον και συνολικά την «ευθύνη της ασφάλειας» στη Γάζα.

Πάνω από 11.070 οι νεκροί και 27.400 οι τραυματίες

Ο νέος απολογισμός θυμάτων στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 7 Οκτώβρη αναφέρει 11.078 νεκρούς (τα 4.506 παιδιά), 27.490 τραυματίες (τα 8.663 παιδιά) και πάνω από 2.700 αγνοούμενους (τα 1.500 παιδιά).

Περίπου οι 100 από τους νεκρούς, είναι μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNERWA), σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί.


Στο Ισραήλ το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 1.405 άτομα και έχουν τραυματιστεί από επιθέσεις με ρουκέτες περίπου 5.600 άλλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα