ΑΘΗΝΑ
09:01
|
27.04.2024
Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες ζήτησαν ένα «δεσμευτικό» ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της «επιθετικότητας» του Ισραήλ στη Γάζα.
Κοινή σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε, σήμερα Σάββατο, μια έκτακτη σύνοδο κορυφής η οποία συγκέντρωσε χώρες από τον ισλαμικό και τον αραβικό κόσμο για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου ανακοίνωσε την είδηση αργά χθες Παρασκευή, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να φιλοξενήσει δύο συνόδους κορυφής, μία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και μία του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά μετά από διαβουλεύσεις με μέλη των δύο οργανισμών προέκυψε μία κοινή συνάντηση.

Σύμφωνα με το Ριάντ, η κοινή σύνοδος πραγματοποιήθηκε «ως απάντηση στις εξαιρετικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας καθώς οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να ενοποιήσουν τις προσπάθειες και να καταλήξουν σε μια ενιαία συλλογική θέση».

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες ζήτησαν ένα «δεσμευτικό» ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της «επιθετικότητας» του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ένα τελευταίο ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο κορυφής των αραβικών και ισλαμικών χωρών στη Σαουδική Αραβία, οι ηγέτες απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για «αυτοάμυνα» ως δικαιολογία για τη στρατιωτική του επιχείρηση και τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Γάζας.

Στο αστραφτερό περιβάλλον του πολυτελούς Συνεδριακού Κέντρου Ritz Carlton του Ριάντ, Άραβες και Μουσουλμάνοι ηγέτες εναλλάσσονταν για να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο οικοδεσπότης, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είπε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του παλαιστινιακού λαού.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε στη σύνοδο κορυφής ότι αυτό που ανέφερε ως «ο άσχημος πόλεμος» πρέπει να σταματήσει διαφορετικά η περιοχή θα οδηγηθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για γενοκτονία που διαπράττεται κατά του λαού του και ζήτησε να τους δοθεί διεθνής προστασία.

Αλλά ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προχώρησε παραπέρα.

Σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία από τότε που οι δύο αντίπαλες χώρες έλυσαν τις διαφορές τους τον Μάρτιο, ζήτησε να χαρακτηριστεί ο στρατός του Ισραήλ ως τρομοκρατική ομάδα. Κατηγόρησε την Αμερική ότι επεκτείνει τον πόλεμο.

Νωρίτερα, η Αλγερία κάλεσε τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας περιλαμβάνει κράτη μέλη από όλο τον ισλαμικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων των παλαιστινιακών εδαφών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποτελείται από 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η οποία έγινε αποδεκτή νωρίτερα φέτος αφού οι Άραβες ηγέτες ξεκίνησαν ξανά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του μπλοκ, Χοσάμ Ζάκι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Σύνδεσμος στοχεύει να δείξει «πώς οι Άραβες θα κινηθούν στη διεθνή σκηνή για να σταματήσουν την επίθεση, να στηρίξουν την Παλαιστίνη και τον λαό της, να καταδικάσουν την ισραηλινή κατοχή και να την θέσουν υπόλογη για εγκλήματα».

Η έκτακτη κοινή σύνοδος κορυφής έρχεται εν μέσω καταιγισμού διπλωματικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν. Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής Αφρικής-Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, χθες Παρασκευή, όπου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του Πακιστάν συνήλθαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για συνομιλίες που περιελάμβαναν την κατάσταση στη Γάζα.

Ραϊσί: «Η Γάζα δεν είναι αρένα για λόγια αλλά για δράση»

Με το Ιράν να προειδοποιεί επανειλημμένα ότι το εύρος του πολέμου θα επεκταθεί εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί που θα συμμετέχει στη σημερινή σύνοδο, ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στο Ριάντ εδώ και 11 χρόνια, δήλωσε πως «η Γάζα δεν είναι αρένα για λόγια, αλλά για δράση», προσθέτοντας ότι το παλαιστινιακό ζήτημα έχει γίνει το κύριο ζήτημα όχι μόνο για τον μουσουλμανικό κόσμο αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι θηριωδίες που διαπράττονται από το σιωνιστικό καθεστώς στη Γάζα αποτελούν  ξεκάθαρα παραδείγματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», είπε λίγο πριν αναχωρήσει για το Ριάντ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ λένε στις παρατηρήσεις και τα μηνύματά τους ότι δεν θέλουν να διευρυνθεί το εύρος του πολέμου, αλλά αυτός ο ισχυρισμός σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ενέργειές τους καθώς το καύσιμο για την ισραηλινή πολεμική μηχανή παρέχεται από τους Αμερικανούς».

«Η σύνοδος κορυφής θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολεμοκάπηλους στην περιοχή και θα έχει ως αποτέλεσμα να πάψουν τα εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος συνοδεύει τον Ραϊσί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο Padolat.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα