ΑΘΗΝΑ
04:56
|
13.05.2024
Από τις 17 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 66 επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία.
Στρατιωτικά οχήματα στην αεροπορική βάση αλ-Άσαντ (φωτ. αρχείου)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε χτύπημα αντιποίνων εναντίον δυνάμεων των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, προχώρησαν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά το χτύπημα στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ που είχε σαν αποτέλεσμα των τραυματισμό αρκετών στρατιωτών.

Η επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού αφορούσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς και είχε ως αποτέλεσμα οκτώ τραυματισμούς και μικρές ζημιές σε υποδομές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πατ Ράιντερ.

«Αμέσως μετά την επίθεση, ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος AC-130 στην περιοχή πραγματοποίησε επίθεση αυτοάμυνας εναντίον οχήματος της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν», είπε ο Ράιντερ στη δήλωσή του.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περαιτέρω «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δύο ακόμα εγκαταστάσεων στο Ιράκ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, ανέφερε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) σε δήλωσή του. «Τα πλήγματα ήταν άμεση απάντηση στις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού από το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται αυτό», συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, «η οποία περιελάμβανε χρήση βαλλιστικών πυραύλων κοντινού βεληνεκούς», ανέφερε η δήλωση.

Τα μέλη του αμερικανικού στρατού που τραυματίστηκαν στην επίθεση εξακολουθούν να νοσηλεύονται, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CBS News, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η 66η επίθεση εναντίον στρατιωτικών βάσεων που συνδέονται με τις ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία από τις 17 Οκτωβρίου.

Η άνοδος των επιθέσεων  έρχεται εν μέσω διεθνών ανησυχιών ότι  ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς  θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα κατακλύσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.   

Από τις 66 επιθέσεις τον τελευταίο μήνα, οι 32 ήταν στο Ιράκ και οι 34 στη Συρία, και είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 62 τραυματισμούς προσωπικού των αμερικανικών δυνάμεων.

«Αυτές οι ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, που επιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν στο CBS News την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν υποστηρίζει μαχητικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση και δεν έχουν καμία πρόθεση ούτε επιθυμία να εμπλακούν σε περαιτέρω εχθροπραξίες, αλλά αυτές οι επιθέσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα