ΑΘΗΝΑ
23:13
|
05.05.2024
Ζητούν τον απαραίτητο επαγγελματικό σκεπτικισμό απέναντι στις ισραηλινές στρατιωτικές πηγές και την ανάδειξη αξιόπιστων πληροφοριών για εγκλήματα πολέμου.
Καταγγέλλουν στόχευση δημοσιογράφων από  την ισραηλινή κυβέρνηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτή επιστολή υπέγραψαν δεκάδες δημοσιογράφοι στην Αυστραλία, καλώντας τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να βελτιώσουν την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, προτρέπει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο επαγγελματικό σκεπτικισμό τις ισραηλινές κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές όπως κάνουν και με τις πηγές της Χαμάς.

«Η καταστροφική βομβαρδιστική εκστρατεία του Ισραήλ και ο αποκλεισμός των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα απειλούν τη συγκέντρωση ειδήσεων και την ελευθερία του Τύπου με τρόπο άνευ προηγουμένου. Τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν καθήκον να καλύπτουν αυτές τις εκδηλώσεις με ακεραιότητα, διαφάνεια και αυστηρότητα», τονίζουν.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί και αυτή έναν παράγοντα σε αυτή τη σύγκρουση, με ολοένα και περισσότερα στοιχεία να έρχονται στο φως ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, την ίδια ώρα που είναι γνωστό ότι επιδίδεται κατά συρροή σε εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η εκδοχή της ισραηλινής κυβέρνησης για τα γεγονότα δεν πρέπει ποτέ να αναφέρεται κατά λέξη χωρίς πλαίσιο ή έλεγχο γεγονότων. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη ως δημοσιογράφοι», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Το κείμενο καλεί επίσης για επαρκή κάλυψη αξιόπιστων ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ και προτρέπει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σταματήσουν να αποφεύγουν τη χρήση της λέξης «Παλαιστίνη».

Ζητά, τέλος, να δίνεται ένα ιστορικό πλαίσιο για όσα προηγήθηκαν της επίθεσης της Χαμάς τον περασμένο μήνα. «Η σύγκρουση δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και είναι ευθύνη των μέσων ενημέρωσης να διασφαλίσουν ότι το κοινό είναι πλήρως ενημερωμένο», αναφέρει.

Τέλος δεν παραλείπουν δε να προσθέσουν ότι «ως ρεπόρτερ, συντάκτες, φωτογράφοι, παραγωγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα δημοσιογραφικά γραφεία σε όλη την Αυστραλία, είμαστε τρομοκρατημένοι με τη σφαγή των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους και την προφανή στόχευση δημοσιογράφων  από  την ισραηλινή κυβέρνηση , η οποία  συνιστά παραβίαση  των Συμβάσεων της Γενεύης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα