ΑΘΗΝΑ
13:52
|
27.04.2024
Παραμένει το αγκάθι του Αζερμπαϊτζάν στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν θα δεχτεί πιέσεις να διακόψει τις ανθηρές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, πραγματοποιεί, σήμερα Τρίτη, την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ελπίζοντας να παραμεριστούν προηγούμενες διαφορές των δύο χωρών και να σφυρηλατηθεί μια σθεναρή κοινή απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ραΐσι την Κυριακή για την εξεύρεση «κοινής στάσης ενάντια στη βιαιότητα του Ισραήλ». «Το Ιράν και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να καταστήσουν μόνιμη την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και να επιτύχουν μόνιμη ειρήνη», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου μετά το τηλεφώνημα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ατζέντα του Ιρανού προέδρου, περιλαμβάνει πιέσεις προς την Άγκυρα να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που διατηρεί με το Ισραήλ, παρότι ο  Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος–τρομοκράτη» και έχει ζητήσει να παραπεμφθούν Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών

Το Ιράν και η Τουρκία μοιράζονται σύνορα 535 χιλιομέτρων και μια περίπλοκη ιστορία στενών οικονομικών σχέσεων και διαμετρικά αντίθετων στάσεων σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα.

Η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον υποστηριζόμενο από το Ιράν και τη Ρωσία πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ενώ βαθιά ανησυχία έφερε στην Τεχεράνη η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν, στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς φοβάται ότι μια νέα διευρυμένη αναζωπύρωση στην περιοχή του Καυκάσου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της μεγάλης εθνοτικής μειονότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν.

Το Ιράν ανησυχεί επίσης για την προτεινόμενη εμπορική οδό που εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων του μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιπλέξει την πρόσβασή του στην Αρμενία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα