ΑΘΗΝΑ
04:23
|
02.05.2024
Αιχμές προς τη σημερινή «συλλογική Δύση» από τον πρόεδρο της Ρωσίας στην ομιλία του για την 30ετία της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνέλευσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Του Θανάση Αυγερινού για το ΚΥΠΕ, Αναδημοσίευση

«Χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία είναι αδύνατο να υπάρξει σταθερή παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη της χώρας του «για κυριαρχία, για δικαιοσύνη έχει χωρίς καμία υπερβολή εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, διότι υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας, το ύψιστο, ιστορικό δικαίωμα να είμαστε η Ρωσία – μια ισχυρή, ανεξάρτητη δύναμη, μια χώρα-πολιτισμός».

Είναι ειδικά η Ρωσία, «ο ρωσικός κόσμος, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, που έκλεισε τον δρόμο εκείνων που διεκδικούν παγκόσμια κυριαρχία και αποκλειστικότητα», είπε ο Πούτιν υπονοώντας προφανώς τους Ναπολέοντα και Χίτλερ στο παρελθόν και τη σημερινή «συλλογική Δύση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο στο αντιδυτικό αφήγημά του.

Η ομιλία του Ρώσου ηγέτη έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στην έναρξη της εορταστικής συνεδρίασης για την 30ετία της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνέλευσης, παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, των επικεφαλής των λοιπών παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας και εκπροσώπων του λαού της χώρας και της ρωσικής Διασποράς.

«Αγωνιζόμαστε τώρα για την ελευθερία όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Λέμε ανοιχτά ότι η δικτατορία ενός ηγεμόνα  -το βλέπουμε, το βλέπουν όλοι πλέον- είναι ετοιμόρροπη. Είναι έτοιμη για κατεδάφιση, όπως λέγεται, και είναι απλά επικίνδυνη για τους γύρω της. Αυτό είναι ήδη κατανοητό σε όλη την παγκόσμια πλειοψηφία. Αλλά, επαναλαμβάνω, ειδικά η χώρα μας βρίσκεται τώρα στην πρωτοπορία της διαμόρφωσης μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια ακόμη «προγραμματικού» χαρακτήρα ομιλία, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα γνωρίζει ποια απειλή αντιμετωπίζει, καθώς «η ρωσοφοβία και άλλες μορφές ρατσισμού και νεοναζισμού έχουν γίνει ουσιαστικά η επίσημη ιδεολογία των δυτικών κυρίαρχων ελίτ».

Κατά τον Ρώσο ηγέτη η Δύση δεν στρέφεται μόνο κατά των Ρώσων, αλλά κατά όλων των λαών της Ρωσίας, «η Δύση δεν χρειάζεται μια τόσο μεγάλη και πολυεθνική χώρα όπως η Ρωσία», καθώς «η ποικιλομορφία και η ενότητα των πολιτισμών, των παραδόσεων, των γλωσσών, των εθνοτήτων μας απλά δεν χωράει στη λογική των δυτικών ρατσιστών και αποικιοκρατών, στο σκληρό σχέδιό τους για πλήρη αποπροσωποποίηση, διαμελισμό, καταπίεση και εκμετάλλευση».

Απαντώντας στην επιδίωξη ότι «η Ρωσία πρέπει να ‘αποαποικιοποιηθεί’», ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα οι δυτικοί επιδιώκουν «να διαμελίσουν και να λεηλατήσουν τη Ρωσία. Αν δεν μπορούν να το κάνουν με τη βία, τότε πρέπει να σπείρουν τη σύγχυση», γι’ αυτό και στη Μόσχα θεωρούν «οποιαδήποτε παρέμβαση έξωθεν ή προβοκάτσιες για την πρόκληση διεθνικών ή διαθρησκευτικών συγκρούσεων ως επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας, ως απόπειρα επαναφοράς της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη Ρωσία ως εργαλείο για να μας πολεμήσουν και θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τεράστιο πλεονέκτημα και δύναμη της Ρωσίας «την ποικιλομορφία πολιτισμών, παραδόσεων και εθίμων», θυμίζοντας ότι έως και σήμερα οι πολίτες της χώρας πληρώνουν τα λάθη, «που δεν πρέπει να επαναληφθούν», κατά τη διάλυση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 1917 και της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και προπαντός για «την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης, για την πολιτική της τεχνητής, αναγκαστικής διαίρεσης του μεγάλου ρωσικού έθνους, του τριαδικού λαού – Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών». Οι αιματηρές εστίες, που προέκυψαν τότε «όχι μόνο εξακολουθούν να σιγοκαίνε, αλλά μερικές φορές αναζωπυρώνονται με νέο σθένος. Και αυτές οι πληγές δεν θα επουλωθούν για πολύ καιρό», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Προετοιμάζοντας προφανώς το ιδεολογικό-πολιτικό κλίμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2024, ο Πούτιν είπε ότι «κάθε προσπάθεια να σπείρουμε τη διεθνική και διαθρησκευτική διχόνοια, να διασπάσουμε την κοινωνία μας είναι προδοσία, είναι έγκλημα κατά ολόκληρης της Ρωσίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαιρέσει τη Ρωσία, η οποία είναι μόνο μία», θύμισε μάλιστα τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Το να τιμάς τη μητέρα είναι ιερή υπόθεση. Αλλά ο καθένας έχει τη δική του μητέρα, ενώ η κοινή μητέρα είναι η Πατρίδα».

Αναφερόμενος στην προαιώνια ιστορία της Ρωσίας και των διαφορετικών κρατών της στην πορεία αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «ρωσικός κόσμος είναι η παλαιά Ρωσία, το βασίλειο της Μόσχας, η Ρωσική Αυτοκρατορία, η Σοβιετική Ένωση και η σύγχρονη Ρωσία, η οποία ανακτά, ενισχύει και πολλαπλασιάζει την κυριαρχία της ως παγκόσμια δύναμη» και συνενώνει «όλους εκείνους που αισθάνονται μια πνευματική σύνδεση με την πατρίδα μας, που θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς της ρωσικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική τους ένταξη».

Κατά τον Πούτιν «μόνο μια ενιαία, ισχυρή, κυρίαρχη Ρωσία είναι σε θέση να εγγυηθεί το μέλλον και την αυθεντική ανάπτυξη των Ρώσων και όλων των άλλων λαών που ζούσαν και ζουν στη χώρα μας εδώ και αιώνες, ενωμένοι από το κοινό ιστορικό πεπρωμένο τους», με κεντρικό περιεχόμενο αυτής της κυριαρχίας, την «ελευθερία για τη Ρωσία και για το λαό μας και επομένως για τον καθένα μας. Διότι κατά την παράδοσή μας δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αισθάνεται ελεύθερος αν οι οικείοι του, τα παιδιά του, η Πατρίδα του δεν είναι ελεύθεροι».

«Αυτό είναι το είδος της πραγματικής ελευθερίας που υπερασπίζονται τώρα τα αγόρια μας, οι άνδρες μας, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, οι κόρες της Πατρίδας», υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να αναφέρει καν τη λέξη Ουκρανία και εκτιμώντας ότι «ένας ελεύθερος λαός, που αντιλαμβάνεται την ευθύνη του απέναντι στο σήμερα και στις μελλοντικές γενιές είναι η μόνη πηγή εξουσίας, κυρίαρχης εξουσίας, που έχει σκοπό να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους, όλοτο λαό και όχι φυσικά να υπηρετείτα ιδιωτικά, εταιρικά, ταξικά, πολύ περισσότερο ξένασυμφέροντα, άλλων χωρών».

Σύμφωνα με τον Πούτιν η Ρωσία έχει μπροστά της να πετύχει «κολοσσιαίους στόχους για την ανάπτυξη τεράστιων περιοχών από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Η οικονομία μας, η βιομηχανία, η γεωργία, οι νέοικλάδοι, οι παραγωγικές και δημιουργικές βιομηχανίες, η εθνική επιχειρηματικότητα πρέπει να πολλαπλασιάσει το δυναμικότης», ενώ «συνενώνοντας τις προσπάθειες του κράτους και της επιχειρηματικότητας αποτρέψαμε την πρωτοφανή οικονομική επίθεση της Δύσης και απέτυχε ο αιφνιδιαστικός πόλεμος των κυρώσεων της». Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε στήριξη στην κυρίαρχη εθνική επιχειρηματικότητα και κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρωσία, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουν την παραγωγή, καθώς «η κυρίαρχη ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνικής σφαίρας πρέπει να φέρει ευημερία σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις ρωσικές οικογένειες, και ως εκ τούτου να είναι δίκαιη», πράγμα, που σημαίνει πρωτίστως «αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες πολιτιστικές, υγειονομικές και αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, εξειδικευμένη, καλά αμειβόμενη εργασία, υψηλό δημόσιο κύρος του εργάτη, του μηχανικού, του εκπαιδευτικού, του γιατρού, του καλλιτέχνη, του πολιτιστικού λειτουργού, του επιχειρηματία, κάθε ευσυνείδητου ειδικού και τεχνίτη. Δικαιοσύνη είναι και οι ίσες, ευρείες ευκαιρίες για σπουδές, για την εκκίνησηστη ζωή, για την αυτοπραγμάτωση των νέων».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε την «ανθρωπιστική παιδεία», που εκτίμησε ότι ακυρώνεται σήμερα στη Δύση, καθώς «πολλά κλασικά μαθήματα απλά πετιούνται από τα δυτικά προγράμματα σπουδών και αντικαθίστανται από κάποιου είδους επιστήμες για το φύλο και παρόμοιες επιστήμες – ψευδοεπιστήμες, φυσικά», κάλεσε σε «μια πραγματική επανάσταση στην πολιτιστική ζωή», καθώς «η κυριαρχία της χώρας και η ενίσχυση του ρόλου της στον κόσμο είναι αδύνατη χωρίς την άνθηση του αυτόχθονος πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του».

Ο Ρώσος ηγέτης χαιρέτισε επίσης και το ρόλο «των εκπροσώπων όλων των ρωσικών παραδοσιακών θρησκειών στην εκπαίδευση και την ανατροφή της νεολαίας μας και, φυσικά, στην ενίσχυση των πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών», καθώς και τη σημασία των πολύτεκνων οικογενειών για την αντιμετώπιση των πιεστικών δημογραφικών προβλημάτων της Ρωσίας, εγκωμιάζοντας ειδικά το έργο και τη δράση του προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου και κηρύσσοντας την επόμενη χρονιά ως «έτος της Οικογένειας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα