ΑΘΗΝΑ
01:11
|
03.05.2024
Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες. Συνεχίζονται οι επιθέσεις στρατού και εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να προστατευτούν οι άμαχοι και εν μέσω αδιεξόδου για την ανανέωση της εκεχειρίας με την Χαμάς, καθώς το Ισραήλ απέσυρε χθες τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επέκταση της χερσαίας επιχείρησης, μεταβαίνοντας νοτιότερα, ασκώντας πολύ μεγαλύτερη πίεση στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν καταφύγει συγκεντρωθεί εκεί και δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα ανέφερε στο Al Jazeera ότι περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί που είχαν στόχο περιοχές στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.

«Από χθες το βράδυ, οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Χαν Γιουνίς με τους κατοίκους να λαμβάνουν εντολή με απειλητικούς τόνους να εκκενώσουν στη δυτική πλευρά της πόλης ή στην Ράφα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρες στο Al Jazeera.

«Όμως, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν, δέχθηκαν βομβαρδισμούς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα», ανέφερε προσθέτοντας ότι εκατοντάδες κάτοικοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στις περιοχές του Χαν Γιουνίς που στοχοποιήθηκαν καθώς οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν σε άλλα μέρη της πόλης ή νοτιότερα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Στο βορρά, τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν τουλάχιστον 10 πτώματα κάτω από τα ερείπια μετά τις ισραηλινές επιθέσεις που κατέστρεψαν 50 σπίτια.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Επικεφαλής του ΠΟΥ: Οι αναφορές για βίαιους βομβαρδισμούς στη Γάζα «με κάνουν να παγώνω από τον φόβο μου»

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στη Γάζα είναι «αδιανόητη», προειδοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μεταδίδει το Anadolu.

«Οι αναφορές για συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και σφοδρό βομβαρδισμό στη Γάζα είναι απολιθωτικές», έγραψε ο TΤέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους στο X.

«Χθες (Σάββατο) η ομάδα μας επισκέφτηκε το Ιατρικό Νοσοκομείο Nassar στο νότο. Ήταν γεμάτο με 1.000 ασθενείς — 3 φορές περισσότερο από τη χωρητικότητά του», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι «αμέτρητοι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο, γεμίζοντας κάθε γωνιά της εγκατάστασης».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι «οι ασθενείς λάμβαναν φροντίδα στο πάτωμα, ούρλιαζαν από τον πόνο».

Τόνισε ότι «αυτές οι συνθήκες είναι πέρα από ανεπαρκείς – αδιανόητες για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης».

«Δεν μπορώ να βρω λόγια αρκετά δυνατά για να εκφράσω την ανησυχία μας για αυτό που βλέπουμε», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Επανέλαβε την έκκλησή του για «κατάπαυση του πυρός τώρα».

Χιλιάδες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια στη Γάζα, αναφέρει η Μονάδα Πολιτικής Άμυνας

Χιλιάδες πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις, ανέφεραν ομάδες πολιτικής άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, με τις ελλείψεις εξοπλισμού να εμποδίζουν την ανάκτησή τους.

Σε γραπτή δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, ο εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν συνεχώς τις ομάδες τους στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Χιλιάδες μάρτυρες είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια και δεν μπορούμε να τους ανασύρουμε. Υπάρχουν σαφείς και σημαντικές ελλείψεις στις δυνατότητες και τους μηχανισμούς μας. Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Μπασάλ, καλώντας την υποστήριξη της μονάδας πολιτικής άμυνας.

Αναφορές για χτύπημα σε στρατόπεδο προσφύγων

Ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia στα βόρεια του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς ήταν μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν την Κυριακή. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας είπε ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εκεί.

Πλάνα που εξασφάλισε το Reuters από τις συνέπειες του χτυπήματος δείχνουν ένα αγόρι καλυμμένο με γκρίζα σκόνη, να κάθεται και να κλαίει ανάμεσα σε θρυμματισμένο τσιμέντο και ερείπια από κτίρια που κατέρρευσαν.

«Ο πατέρας μου μαρτύρησε (σκοτώθηκε)», φώναξε με βραχνή φωνή.

Ένα κορίτσι με ένα ροζ φούτερ, επίσης ντυμένο με σκόνη, στεκόταν ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι».

Οι βομβαρδισμοί από πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό επικεντρώθηκαν επίσης στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στα νότια της Γάζας, είπαν οι κάτοικοι, και τα νοσοκομεία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη ροή των τραυματιών.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ για τις αναφερόμενες ενέργειες.

Υγειονομική βόμβα

Εντωμεταξύ η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σταθερά σε μια υγειονομική βόμβα, καθώς όλες οι υποδομές έχουν καταρρεύσει και οι εκτοπισμένοι συνωστίζονται υπό τραγικές συνθήκες σε καταφύγια.

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, ανέφερε ότι ένα από τα σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ μέσα στον πολιορκημένο θύλακα βρίσκεται τώρα εν μέσω επιδημίας ηπατίτιδας Α, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ασθενειών στις οποίες εκτίθενται οι άμαχοι.

«Η υγιεινή είναι ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε αίθουσες διδασκαλίας ο ένας επάνω στον άλλον… ο κίνδυνος ασθενειών είναι μεγάλος», τόνισε.

Οι συνθήκες στο ιατρικό συγκρότημα Nasser στη νότια Γάζα είναι «πέρα από ανεπαρκείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τονίζοντας ότι το Σάββατο στο νοσοκομείο βρίσκονταν 1.000 ασθενείς – ενώ μετά βίας μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να νοσηλεύσει 300 άτομα.

«Αυτές οι συνθήκες είναι πέρα από ανεπαρκείς, είναι αδιανόητες για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Δεν μπορώ να βρω λόγια αρκετά δυνατά για να εκφράσω την ανησυχία μας για αυτό που βλέπουμε», πρόσθεσε.

Βία από εποίκους και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Εντωμεταξύ, οι επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στη Ναμπλούς και τη Χεβρώνα, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία ασθενοφόρων ένας 38χρονος άνδρας στο Καραουάτ Μπάνι Χασάν, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, πυροβολήθηκε στο στήθος και πέθανε καθώς οι κάτοικοι αντιμετώπισαν εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε άλλο περιστατικό, ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου του χωριού Μαντάμα, κοντά στη Ναμπλούς, ανέφερε ότι μια ομάδα περίπου 15 εποίκων έκαψε το αυτοκίνητο μιας οικογένειας και έσπασε τα τζάμια ενός σπιτιού με πέτρες.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ έχει αναφέρει τουλάχιστον 305 περιστατικά βίας από εποίκους, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι

Σε ένα άλλο περιστατικό που αναφέρει το Al Jazeera Arabic ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο σπίτι του ιεροκήρυκα του τζαμιού αλ-Άκσα, στην στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Σεΐχης Σαμπρί είναι ο επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ και ο πρώην θρησκευτικός ηγέτης της Ιερουσαλήμ και των παλαιστινιακών εδαφών. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Μελετητών και Κηρύκων στην Παλαιστίνη, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Φάτβα στην Παλαιστίνη και πρόεδρος της Ανώτατης Ισλαμικής Αρχής στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα με τη βία των εποίκων, τουλάχιστον 60 συλλήψεις πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός σε ολονύχτιες επιδρομές στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ, την Ραμάλα, τη Ναμπλούς και τη Τζενίν, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, που προστίθενται στους περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Πολλοί κρατούμενοι κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορίες, στο πλαίσιο ενός συστήματος «διοικητικής κράτησης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 24 έως τις 30 Νοεμβρίου, όσο κράτησε η εκεχειρία για την ανταλλαγή ομήρων-φυλακισμένων, το Ισραήλ έθεσε υπό κράτηση σχεδόν τόσους νέους Παλαιστίνιους όσους άφησε ελεύθερους σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας.

Ο αριθμός των νεκρών από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 15.500 – Υπουργείο Υγείας

Ο αριθμός των νεκρών από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους 15.500, ενώ περισσότεροι από 41.000 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Ο αριθμός των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης έφτασε τα 15.523. Περισσότεροι από 41.316 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου.

Περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να φύγουν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο

Περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να λάβουν άδεια για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τις συνοριακές αρχές από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το συνοριακό πέρασμα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και για εκείνους με διπλή υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, σε 13 τραυματίες επιτράπηκε να διασχίσουν μαζί με τους συνοδούς τους το πέρασμα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα