ΑΘΗΝΑ
03:23
|
02.05.2024
Συνεχίζεται το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιπροσωπεία του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ.
Επιθέσεις στη νότια Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τη χερσαία του επίθεση στη νότια Γάζα, καθώς Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο (2/12). Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν περισσότερους Παλαιστίνιους σε επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά νωρίς το πρωί (4/12) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θα φτάσουν στο Ισραήλ σήμερα για συναντήσεις με Ισραηλινούς ομολόγους τους, για να συζητήσουν τα σχέδια για τη Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Ένας εθελοντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στην περιοχή al-Faluja της βόρειας Γάζας νωρίς σήμερα το πρωί (4/12).

Τις τελευταίες ώρες παλαιστινιακά και ισραηλινά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν επιδρομές από ισραηλινές δυνάμεις και συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στο Qalqilya, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο GLZ του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν 16 Παλαιστίνιους στην Dheisha και τουλάχιστον ένα άτομο στην Qalqilya, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Άλλοι εννέα συνελήφθησαν στην Τζενίν και έξι στην Ιεριχώ, ανέφερε το ίδιο πρακτορείο.

10.000 αεροπορικά πλήγματα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή, πως διεξήγαγε «περίπου 10.000 αεροπορικά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από σχεδόν δυο μήνες. Στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, γίνονται μαζικά από την Παρασκευή βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις και στα περίχωρά της, όπου καθημερινά γίνονται ρίψεις φυλλαδίων με τα οποία ο Τσαχάλ προειδοποιεί πως επίκειται επίθεση «άμεσα» και διατάσσει τους κατοίκους να φύγουν.

Χθες κάτοικοι έφευγαν, πεζή, στοιβαγμένοι σε κάρα, ή σε οχήματα, με προσωπικά τους είδη στις οροφές τους. Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν κατακλυστεί από τη μαζική ροή τραυματιών, ενώ τα αποθέματα των καυσίμων για να δουλέψουν οι γεννήτριες έχουν σχεδόν τελειώσει.

Στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, περισσότεροι τραυματίες, κι άλλα πτώματα, που συχνά δεν υπάρχει κανείς για να τα αναγνωρίσει, φθάνουν έπειτα από κάθε έκρηξη. Ο Εχάμπ αλ Νάτζαρ, κάτοικος της πόλης, ξεσπά. «Επέστρεφα σπίτι μου και είδα τη βόμβα να πέφτει πάνω του», είπε, περιγράφοντας τραγικές σκηνές, με πτώματα να έχουν σκορπιστεί στον δρόμο. «Τα μισά ήταν μικρά παιδιά. Τι τους έφταιξαν; Δεν έχουν έλεος;».

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη φρίκη που ζουν τα παιδιά εδώ», υπογράμμισε χθες ο Τζέιμς Έλντερ, στέλεχος της UNICEF, μέσω βίντεο από το νοσοκομείο Νάσερ. «Βλέπω μαζικές απώλειες παιδιών», τόνιζε νωρίτερα μέσω X. Στη γειτονική πόλη Ράφα, κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από πελώριο κρατήρα. Έγινε «ασυνήθιστα σφοδρός βομβαρδισμός. Δεν ξέρουμε γιατί. Δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό», δήλωσε ο Μοχάμεντ Φατζάν.

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης εφέδρων, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε ότι ο Τσαχάλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με «τόση δύναμη» και θα φέρει «τόσα αποτελέσματα» όσα και στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ «δεν προειδοποιεί αποτελεσματικά» τους αμάχους της Γάζας

Ο Σάρι Μπάσι, διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο πρόγραμμα Newsday του BBC, ότι το Ισραήλ έχει επαναλάβει την χερσαία επίθεση και τις αεροπορικές επιδρομές «χωρίς να ληφθούν επαρκείς προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων».

«Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές, στις οποίες ο ισραηλινός στρατός είπε στους ανθρώπους να απομακρυνθούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, καμία δήλωση ότι εάν οι άνθρωποι μετακινηθούν σε αυτές τις περιοχές δεν θα βομβαρδιστούν».

Αντιπροσωπεία του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αντιπροσωπεία του Λευκού Οίκου φθάνει σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει «την επόμενη μέρα» όσον αφορά τον πόλεμο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Φιλ Γκόρντον, βοηθός του προέδρου και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ μαζί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Walla.

Οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα εντείνονται, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία που περιελάμβανε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς επιστροφής όλων των Ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται στη Γάζα και να αυξήσει τα επίπεδα βοήθειας που φτάνει στους αμάχους στον πολιορκημένο και βομβαρδισμένο θύλακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα