ΑΘΗΝΑ
00:29
|
28.04.2024
Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τον αποκλεισμό των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζονται ως άποροι.
Μητσοτάκης για φορολογικό νομοσχέδιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μοναδικό βασικό επιχείρημα τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα της Βουλής να αμβλύνει ακόμα πιο πολύ τις έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο (7/12).

Έτσι, ο ίδιος προανήγγειλε, ότι τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία από τον εντοπισμό και αποκλεισμό όσων ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζονται ως άποροι και εισπράττουν επιδόματα στήριξης, θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Τα 550 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται, ότι θα εισπραχθούν από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, θα κατευθυνθούν στην Υγεία και στην Παιδεία.

Σημείωσε επίσης, ότι εκτός από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητα, το νομοσχέδιο φέρνει και την μείωση του 50% του τέλους επιτηδεύματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο με προοπτική το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας. 

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι εν όψει Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα διαθέσει κονδύλι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή έκτακτου επιδόματος στήριξης των ευάλωτων πολιτών.

«Αυτά είπαμε αυτά κάνουμε. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης και τόνισε ότι παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με τρόπο ηλεκτρονικό, ενώ περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι δεν πρόκειται για μια οριζόντια παρέμβαση, όπως ήταν το τέλος επιτηδεύματος που κρίθηκε συνταγματικό.

«Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε οριζόντια παρέμβαση γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ με έναν ελαιοχρωματιστή των 20.000 ευρώ έσοδα» και πρόσθεσε ότι αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει κάποιος στο επάγγελμα, ενώ έχει ζημιές έχει δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο γιατί το τεκμήριο είναι μαχητό.

«Κανείς δεν έκανε κάτι να θεραπεύσει αυτή τη στρέβλωση και αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου της ίδιας κατηγορίας. Είναι αδιαμφισβήτητη η παραδοχή ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα τα φορολογικά βάρη όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικές συντελεστές».

«Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι επιβαρύνει εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», τόνισε και είπε ότι «Σε αυτή την 2η 4ετια πρέπει να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές και μόνο έτσι θα αυξηθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις».

Σε ό,τι αφορά τις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε, ότι ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές, ενώ συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως είπε, περιορίζονται με την διασύνδεση ταμειακών και POS και οι πελάτες δυο ταχυτήτων, τόνισε λέγοντας ότι τελειώνει το δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα