ΑΘΗΝΑ
20:10
|
27.04.2024
Το ενδιαφέρον στρέφεται σε τυχόν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επιμέρους διατάξεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μαζικός είναι ο ξεσηκωμός κατά του φορολογικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη-Μητσοτάκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αιχμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 09:00 και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε τυχόν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επιμέρους διατάξεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή:

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και σε τρία άρθρα: Το άρθρο 15 για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ. τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών». Η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 49 και 50 υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που «εξοντώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες, «επιφυλάσσει μειώσεις φόρων για τις μεγάλες εταιρείες».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι η ετήσια απώλεια εσόδων από τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών» θα είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και της πλειονότητας των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα 3 δισεκ. ευρώ που θα εξασφαλιστούν θα κατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Χθες, Τετάρτη 6/12, η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντισυνταγματικότητα στο άρθρο 15 για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ανέβηκε στο βήμα ως πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία» ενώ τη χαρακτήρισε «το κόμμα της φοροδιαφυγής».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα