ΑΘΗΝΑ
20:16
|
27.04.2024
Ανησυχία για έκρηξη της κατάστασης στην περιοχή μετά και το χθεσινό χτύπημα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.
Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον απόηχο του χθεσινοβραδινού ναυαγίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά το αναμενόμενο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζεται σήμερα το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες νεκρούς σε επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαν Γιουνίς στον νότο.

Η Χαμάς επέκρινε σήμερα την χθεσινοβραδινή απόρριψη της εκεχειρίας από τις ΗΠΑ ως «άμεση συμμετοχή στη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού και στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σαγιάντ χαρακτήρισε το αμερικανικό βέτο «ντροπή και άλλη μια λευκή επιταγή που δόθηκε στο κατοχικό κράτος να σφαγιάσει, να καταστρέψει και να εκτοπίσει».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ τις καθιστά συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. «Ο πρόεδρος περιέγραψε την αμερικανική θέση ως επιθετική και ανήθικη, κατάφωρη παραβίαση όλων των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών και θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για την δολοφονία παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το γραφείο του Μαχμούντ Αμπάς σε δήλωση.

Το βέτο καταδικάστηκε από ανθρωπιστικές ομάδες, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να λένε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι «συνένοχο στη συνεχιζόμενη σφαγή».

Με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, να ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 17.700, κυρίως γυναίκες και παιδιά, η εικόνα στην τραγική Λωρίδα της Γάζας είναι αυτή σειράς ερειπίων, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου το 80% των κατοίκων έχει εκτοπιστεί και ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες με τρομερές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα.

Πολλοί από τους 1,9 εκατομμύρια πολίτες της Γάζας που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου συνωστίζονται νότια, μετατρέποντας τη Ράφα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, σε ένα τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έπληξε 450 στόχους στη Γάζα μέσα σε 24 ώρες, δείχνοντας πλάνα από χτυπήματα από πλοία του πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας στο βορρά και δεκάδες ακόμη στη Τζαμπάλια και στην νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον Βορρά, με δεκάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε επίσης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους την Παρασκευή και τουλάχιστον έναν ακόμα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Σε διπλωματικό επίπεδο, μια συνάντηση μεταξύ της υπουργικής Επιτροπής της Αραβο-Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. «Κατά τη διάρκεια της συνόδου… μέλη της υπουργικής επιτροπής επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν ευρύτερο ρόλο στην πίεση της ισραηλινής κατοχής για άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση στο X.

Τα μέλη εξέφρασαν επίσης «την απογοήτευσή τους για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για δεύτερη φορά, να εγκρίνει ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ, χθες Παρασκευή βάθυνε τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον της αποστολής στην βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, ήρθαν να προστεθούν σε δεκάδες πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες και drone εναντίον αμερικανικών ή συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Σε ένα ακόμα επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ και ένας Σύρος σκοτώθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αυτοκίνητό τους στα νότια της Συρίας κοντά στα προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα