ΑΘΗΝΑ
06:12
|
01.05.2024
Περισσότερη βοήθεια θα ζητήσει, σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, που προειδοποίησε ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να προδίδουν τους στρατιώτες».
Την Παρασκευή, Σώμα αναστέλλει τις συνεδριάσεις του λόγω Χριστουγέννων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη φορά, μέσα σε έναν χρόνο ο Ουκρανός πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στο Κογκρέσο, προκειμένου να πιέσει για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις επαφές του να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς χθες, Δευτέρα, έκανε λόγο για «προδοσία των στρατιωτών του» σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το αίτημα του προέδρου Μπάιντεν για παροχή επιπλέον βοήθειας προς το Κίεβο.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, καθώς την Παρασκευή, το Κογκρέσο αναστέλλει τις συνεδριάσεις του λόγω Χριστουγέννων, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πακέτο των 106 δισ. σε Ουκρανία και Ισραήλ, ζητώντας για αντάλλαγμα αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται, σήμερα, να υποστηρίξει τη βοήθεια σε δηλώσεις προς γερουσιαστές και σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου, ενώ αργότερα είναι προγραμματισμένη και επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συναντήσεις με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα, ενώ νωρίτερα, μιλώντας σε ακροατήριο αμερικανικού και διεθνούς στρατιωτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι οι πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας κρέμονται σε μια κλωστή και υποστήριξε ότι η εγκατάλειψη του Κιέβου από τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους δικτάτορες να πανηγυρίσουν». «Όταν ο ελεύθερος κόσμος διστάζει», είπε χαρακτηριστικά, «τότε γιορτάζουν οι δικτάτορες». «Είναι σημαντικό η πολιτική να μην προσπαθεί να προδώσει τον στρατιώτη», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε την Ουκρανία στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους.

Το βιαστικά οργανωμένο ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον κανονίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ουκρανός ηγέτης επισκεπτόταν την Αργεντινή σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποστήριξη της χώρας του από τον παγκόσμιο νότο.

Στις επαφές του στις ΗΠΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος σκοπεύει να υπογραμμίσει ότι η άρνηση της συνέχισης της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι προς όφελος της Μόσχας και θα ενισχύσει την ώθησή για συνθηκολόγηση του Κιέβου και διευθέτηση της σύγκρουσης με τους όρους της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα