ΑΘΗΝΑ
15:40
|
27.04.2024
Επτά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος, Ιταλία και Γαλλία, προσπαθούν να μπορούν να παρακολουθούν δημοσιογράφους με πρόσχημα την ασφάλεια.
Ηγέτες χωρών της Ε.Ε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη τη Γαλλία, και σε δεύτερο πλάνο την Ελλάδα και την Κύπρο, επιχειρούν να κάνουν στάχτη και στην πράξη τα περί ελευθεροτυπίας και ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, απαιτώντας να παρακολουθούν όποτε θέλουν τα κινητά και τους υπολογιστές δημοσιογράφων, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα «την εθνική ασφάλεια» και την «τρομοκρατία».

Σαν «Δούρειο Ίππο» για την υπονόμευση της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος μέσω της παρακολούθησης των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων σε Γαλλία, Κύπρο, Ελλάδα, Φινλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Σουηδία, και άλλες χώρες της Ε.Ε. προωθούν το νέο «Κανονισμό ρύθμισης της Ελευθερίας των ΜΜΕ».

Ένα από απαράδεκτα άρθρα του νέου Κανονισμού είναι το άρθρο 4 που επιτρέπει «την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων, δηλαδή υπολογιστές, προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές και άλλες, για λόγους εθνικής ασφαλείας ή τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που επικαλείται ρεπορτάζ των ιστοσελίδων Disclose, και ftm.eu, επτά χώρες της Ε.Ε. συνηγορούν «στην παρακολούθηση δημοσιογράφων».

Μάλιστα, ο Euobserver κάνει λόγο για «αδιάλλακτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που πιέζουν την τελευταία στιγμή για νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων» ενώ οι Times της Μάλτας γράφουν ότι η χώρα τους είναι ανάμεσα στα κράτη – μέλη που επιθυμούν να μπορούν να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους».

Η Κύπρος διέψευσε…επιβεβαιώνοντας

Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες για την στάση της, αλλά στην ουσία επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «στην συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 22 Νοεμβρίου, η Κύπρος μαζί με την Ισπανική προεδρία, στήριξε την συμπερίληψη δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Πρώτον, την υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης και δεύτερον, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού».

Με τα κριτήρια αυτά, να είναι στην ουσία υποκειμενικά και τον δημοσιογραφικό κόσμο να ανησυχεί ότι, οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν να ξεχειλώνουν τις αόριστες έννοιες της εθνικής ασφάλειας και να παρακολουθούν όποιον δημοσιογράφο θέλουν με αβάσιμες φήμες εναντίον τους. Πρόκειται για κατ’ ευφημισμό προστασία των δημοσιογράφων τονίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα