ΑΘΗΝΑ
11:36
|
03.05.2024
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δημοσιογράφοι διατηρούν υψηλή μόρφωση και δεξιότητες και επιμορφώνονται συχνά με δική τους πρωτοβουλία.
Έλληνες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ επί τω έργω
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλαδικής έρευνας με τη συμμετοχή εταιριών δημοσκοπήσεων παρουσίασε σήμερα η ΙΝΕ ΓΣΕΕ και η ΕΣΗΕΑ για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Μεταξύ άλλων καταγράφηκε πως ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων και Ελληνίδων δημοσιογράφων έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σημαντικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά και διάθεση για περαιτέρω επιμόρφωση και κατάρτιση ανάλογα με τις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου, των Μέσων Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας.

Αυτό που φαίνετα πως φρόντισαν να μην αναδείξουν (ή ξέχασαν να επισημάνουν…) οι διοργανωτές της έρευνας ήταν το πόσο κακοπληρωμένοι παραμένουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δημοσιογράφοι σε σχέση όχι μόνο με τα προσόντα και τις δεξιότητες που διαθέτουν αλλά και με το έργο που παράγουν. Αποσιωπήθηκαν επίσης και ποσοστά «μαύρης εργασίας» που θερίζουν και σε αυτό τον κλάδο επαγγελματιών…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το εκπαιδευτικό επίπεδο είναι υψηλό. Οι απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) αποτελούν το 38%, ακολουθούν όσοι έχουν πτυχίο ΙΕΚ με 15,5% και μόλις το 7,5% είναι κάτοχοι πτυχίου Κολεγίου και απόφοιτοι Λυκείου.

Στο θέμα της εκπαίδευσης-, κατάρτισης μόλις το 8,6% έχει καταρτιστεί για όλες τις αλλαγές με ευθύνη του εργοδότη τους, ενώ οι περισσότεροι επικαιροποιούν δεξιότητες και προσόντα με δική τους πρωτοβουλία ή στο πλαίσιο σεμιναρίων της ΕΣΗΕΑ. Στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση βρίσκεται αρκετά χαμηλά και ανέρχεται σε 32,6% έναντι 55% του μέσου όρου της ΕΕ.

Αναφορικά με την απασχόληση, το 90,5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει πλήρη απασχόληση, το 6,5% μερική απασχόληση και μόλις το 2% εκ περιτροπής.

Σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης η πλειονότητα των ερωτώμενων, η οποία αντιστοιχεί στο 34% του συνόλου, απάντησε ότι απασχολείται σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με 50 έως 249 εργαζομένους (συμπεριλαμβάνοντας και τους εποχικούς απασχολουμένους) και ακολουθεί το 33% οι οποίοι απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων. Το 21% του δείγματος απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις με 10 έως 49 απασχολουμένους, ενώ, τέλος, το 9% απασχολείται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 1 έως 9 εργαζομένους.

Σε σχέση με την εξέλιξη των δεξιοτήτων στο μέλλον (δέκα χρόνια μετά), οι εργαζόμενοι διατύπωσαν ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίζουν περισσότερο σύνθετα προβλήματα, όπως:

  • Πολλαπλασιασμός των πηγών πληροφόρησης
  • Αύξηση της σημαντικότητας της ταχύτητας διαχείρισης της πληροφορίας.
  • Μείωση δυνατότητας ελέγχου ορθότητας της πληροφορίας
  • Ζητήματα που κρίνονται ως εξαιρετικής σημασίας για το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα επόμενα χρόνια θα είναι εντονότερη η ανάγκη για εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, η γνώση ξένων γλωσσών, η χρήση ψηφιακών και οπτικών μέσων, η ισχυρή μνήμη και η δυνατότητα συνδυαστικής σκέψης και η ταχύτητα. Αντιστοίχως και από την πλευρά των εργοδοτών, εντοπίζεται η ίδια ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη σημασία των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα, αλλά και της ταχύτητας.

Την απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά των εργοδοτών για κατάρτιση των εργαζομένων επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα