ΑΘΗΝΑ
18:01
|
01.05.2024
Κορυφαία μορφή της άκρας αριστεράς και ιδρυτής της Εργατικής Αυτονομίας, είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για σχέσεις με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.
Σε ηλικία 90 ετών, έφυγε ο κορυφαίος διανοούμενος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, ο ριζοσπάστης διανοούμενος και φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι, κορυφαία μορφή της άκρας αριστεράς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70.

Ο πολιτικός φιλόσοφος και καθηγητής πανεπιστημίου ήταν ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς και οργανωτές πίσω από την Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία), κληρονόμο των ριζοσπαστικών αριστερών ομάδων που προέκυψαν από το φοιτητικό και εργατικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Το κίνημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περίοδο από τη δεκαετία του 1960 έως εκείνην του 1980, που η πολιτική και κοινωνική ζωή της Ιταλίας σημαδεύτηκε από αναταραχή και αριστερή καθώς και δεξιά πολιτική βία.

Γεννημένος στην Πάντοβα το 1933, ο Νέγκρι έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα στο τοπικό τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτού ξεκινήσει το Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Κίνημα και στη συνέχεια ενταχθεί στη ριζοσπαστική αριστερή ομάδα Potere operaio (Εργατική Δύναμη), στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Κύρια θέματα της ανάλυσής του, μεταξύ των άλλων, είναι η κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι σχέσεις της Δύσης με τον «τρίτο κόσμο», οι αλλαγές που είχαν επέλθει στις βιομηχανίες και στην ίδια την «ταυτότητα» των εργατών.

Ίδρυσε την Εργατική Αυτονομία το 1973 και ήταν ο ηγέτης και κύριος θεωρητικός της μέχρι τη διάλυσή της το 1979.

Το 1983 ο Negri εξελέγη στο κοινοβούλιο με το Ριζοσπαστικό Κόμμα με πάνω από 13.000 ψήφους, αλλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία για να γλιτώσει από τις δίκες της «7ης Απριλίου» κατά των αγωνιστών της Εργατικής Αυτονομίας για υποτιθέμενη τρομοκρατία και σχέσεις με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες (Brigate Rosse) που απήγαγαν τον Άλντο Μόρο το 1978.

Αν και το δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποδείξει πειστικά τις κατηγορίες, καταδικάστηκε το 1984 (ερήμην) σε 30 χρόνια φυλάκισης. Του επιβλήθηκαν επιπλέον τέσσερα χρόνια με την κατηγορία ότι ήταν «ηθικά υπεύθυνος» για τη βία των δεκαετιών του 1960 και 1970.

Επέστρεψε στην Ιταλία τον Ιούλιο του 1997 για να εκτίσει μια τελική ποινή 12 ετών, ενώ το 1999 του χορηγήθηκε ημιελευθερία και το 2003 πλήρης ελευθερία.

Πρόκειται για πρόσωπο που προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις, στην ιταλική πολιτική και κοινωνική ζωή.

«Ήταν ένας κακός δάσκαλος, αν και η δικαστική του περιπέτεια πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», της Ιταλίδα πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι..

Ο Τόνι Νέγκρι, κατά την παραμονή του στο Παρίσι, μεταξύ των άλλων δίδαξε στην Σορβόννη και στο Διεθνές Κολλέγιο Φιλοσοφικών Σπουδών.

Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσίγκα, είχε χαρακτηρίσει «αδικία» τη σύλληψη του Νέγκρι και είχε υπογραμμίσει ότι «πλήρωσε δυσανάλογο κόστος, σε σχέση με τις πραγματικές του ευθύνες».

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα