ΑΘΗΝΑ
23:10
|
13.05.2024
Με το καλημέρα ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής έδωσε στην αδελφή του Καρίνα έναν ηγετικό ρόλο.
Χαβιέρ και Καρίνα Μιλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν κάτι μας έδειξαν προηγούμενοι λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ή ο Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, είναι πως αντιλαμβάνονται την εξουσία -στα πλαίσια του εξορκισμού του Κοινοβουλευτισμού στο πυρ το εξώτερον- ως μία στενά προσωπική και οικογενειακή υπόθεση. Όλοι θυμόμαστε πως συλλήβδην η οικογένεια Τραμπ και οι γαμπροί είχαν καταλάβει ηγετικές θέσεις στην Ουάσιγκτον ή πως οι γιοι Μπολσονάρου έπαιζαν ένα θεσμικό ρόλο εντός κι εκτός της κυβέρνησης. Εξαίρεση από την οπτική τούτη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος με το καλημέρα της ανάληψης της εξουσίας έδωσε στην αδελφή του Καρίνα έναν ηγετικό ρόλο και την τοποθέτησε στο κέντρο βάρους της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, το έκανε με δύο απροσχημάτιστες κινήσεις και αντίστοιχα διατάγματα: πρώτα καταργώντας τη νομοθεσία κατά του νεποτισμού, για τον διορισμό μελών της οικογένειας σε δημόσιες θέσεις,  του πρώην προέδρου (και σύμμαχού του για να εκλεγεί στο τέλος)  Μαουρίσιο Μάκρι. Και στη συνέχεια δημιουργώντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Και με την τοποθέτηση της Καρίνας σε αυτήν, ο Μιλέι καθιέρωσε και θεσμικά μία σχέση, που εκτός από οικογενειακή, συναισθηματική, τώρα αποκτά και πολιτική βαρύτητα.

Ποια είναι όμως η Καρίνα Μιλέι, που ξαφνικά έχει αρχίσει να μιλάει γι’ αυτήν όλος ο κόσμος; Η αδελφή του νέου προέδρου είναι  51 ετών, έχει πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις (UADE), ενώ είχε μία πλούσια επιχειρηματική σταδιοδρομία, όταν πριν μία δεκαετία αποφάσισε να αφιερωθεί στην πολιτική καριέρα του αδελφού της. Ο μικρότερός της Χαβιέρ ήταν πάντοτε η αδυναμία της και πάντοτε τον στήριζε και τον ενθάρρυνε σε κάθε βήμα του. Κι όχι μόνον στην παιδική τους ηλικία. Ήταν εκείνη που καθοδήγησε τα βήματά του στον δημόσιο χώρο, τον έφερε στην τηλεόραση και κατόπιν στα ΜΚΔ, οδηγώντας τον πρώτα στη Βουλή και από εκεί μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια και στην προεδρική κατοικία της Casa Rosada.

Ο ίδιος ο Μιλέι την ονομάζει «ο Μωυσής» μου και πρόσφατα άρχισε να την φωνάζει La Jefa ή “The Boss” (το αφεντικό). Είναι εκείνη που βρίσκεται πίσω από κάθε δημόσια εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια και αποτελεί επίσης και τον συνδετικό κρίκο για κάθε σχέση του με τους πολιτικούς κι επικοινωνιακούς κύκλους. Όσο η εκστρατεία του Μιλέι για την κατάληψη της εξουσίας προχωρούσε, τόσο εκτεινόταν και ο βαθμός και ο χώρος επιρροής της Καρίνα, με τον πρόεδρο να εμπιστεύεται τυφλά ό,τι του πρότεινε. Η αδερφή Μιλέι συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια της και συμμετείχε σε κάθε μία από τις σημαντικές αποφάσεις που λάμβανε ο σημερινός πρόεδρος για την πολιτική. Από τη διαμόρφωση των καταλόγων των υποψηφίων, τον καθορισμό των αντιπροσώπων, την προετοιμασία των ομιλιών και συζητήσεων, έως την επιλογή του ξενοδοχείου και της καθημερινότητάς του. «Η Κάρι είναι ο Μωυσής κι εγώ είμαι ο Ααρών», δήλωσε ο Μιλέι σε μία εκδήλωση στην Έκθεση Βιβλίου. «Εγώ είμαι η παρουσίαση. Αυτό που βλέπετε είναι η προβολή κάποιας μεγαλύτερης έμπνευσης», είχε δηλώσει σε άλλη περίσταση, υπονοώντας τον ρόλο της αδελφής του.

Μάλιστα, την τυφλή εμπιστοσύνη που έχει στην αδελφή του, ο Μιλέι την απέδειξε δίνοντάς της πλήρη ελευθερία για να διοργανώσει κάθε λεπτομέρεια στην τελετή της «ενθρόνισής» του (κάπως έτσι μοιάζει άλλωστε με την παράδοση των εμβλημάτων της προεδρίας, της ταινίας με τα χρώματα της σημαίας και της ράβδο).  Η Καρίνα στάθηκε δίπλα του από την αρχή της εκστρατείας μέχρι την κατάληξη της ημέρας που ανέλαβε την θητεία του. Η ίδια παρέλαβε το κοστούμι που φορούσε ο Χαβιέρ Μιλέι στην ορκωμοσία, τον συνόδευσε στο αυτοκίνητο που τον πήγε στο Εθνικό Κογκρέσο όπου έδωσε τον όρκο και παρέλαβε την ταινία και τη ράβδο. Εντόπισε τους προσκεκλημένους προέδρους και τους αξιωματούχους που βρίσκονταν στη σκηνή όπου ο Μιλέι έκανε την εναρκτήρια ομιλία του -πάντα με την πλάτη στραμμένη στο Κοινοβούλιο, στην «κάστα» εναντίον της οποίας βάζει σε ενέργεια το «ηλεκτρικό πριόνι».

Στη συνέχεια η Καρίνα επιβιβάσθηκε μαζί του στο ανοικτό αυτοκίνητο για τη θριαμβική του πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ριβαδαβία και της Λεωφόρου του Μαΐου για να φθάσουν στην  Casa Rosada. Περπάτησαν μαζί χέρι-χέρι, και μπήκαν στην αυλή του Μεγάρου, καθώς ο Μιλέι δεν έχει νυμφευθεί ακόμη τη δημοφιλή ηθοποιό  Φάτιμα Φλόρες κι η αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρουέλ  είχε μόλις διακοσμητικό ρόλο στην όλη τελετή.

Ο στενός δεσμός των δύο αδελφιών ξεκινά από το δημοτικό και το γυμνάσιο «Καρδινάλιος Κοπέγιο» (Cardenal Copello), ενός καθολικού σχολείου για παιδιά της καλής μεσαίας τάξης στο καθωσπρέπει προάστιο Βίγια Ντεβότο. Η Καρίνα μάλιστα τον ενθάρρυνε και στα ποδοσφαιρικά του βήματα  ως τερματοφύλακας της Chacarita Juniors. Όπως έλεγε ο ίδιος «ήταν η μόνη που πάντα πίστευε σε εμένα», ενώ η ίδια αρέσκεται να κάνει τον παραλληλισμό ανάμεσα στο πείσμα του Μιλέι κατά τη διάρκεια της «ανάβασής» του για την κατάκτηση της εξουσίας και σε έναν από τους καλύτερους αγώνες του ως τερματοφύλακας σε μία δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση, όπου όλοι οι ντόπιοι θεατές διαρκώς τον αποδοκίμαζαν με στόχο να τον αποθαρρύνουν.

«Αυτή τη στιγμή συμβαίνει το ίδιο» λέει η ίδια η Καρίνα, «γιατί όταν ξεκινήσαμε ήταν πολλοί εναντίον  μας. Και πέρα απ’ όσα του έλεγαν, όσα του έκαναν, γιατί στην πολιτική αντιμετωπίζεις διάφορα, πολλοί επεμβαίνουν, πιέζουν, εκείνος είχε τη δύναμη να προχωρήσει και όσο περισσότερο τον κτυπούσαν, τόσο περισσότερο δυνατός γινόταν», τονίζει η Καρίνα για τον αδελφό της. Μετά την υπογραφή του διατάγματος που επιτρέπει τον διορισμό της ως Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας, η τελετή της ορκωμοσίας της ήταν άκρως συγκινητική για τους δύο κι επιστέγασε τον βαθύ δεσμό τους. Ο ίδιος ο Μιλέι διάβασε με φανερή συγκίνηση και σπασμένη φωνή το κείμενο της ορκωμοσίας πάνω στο ιερό ευαγγέλιο. Η Καρίνα έπεσε μετά στην αγκαλιά του και ο πρόεδρος έκλαψε.

Για το και επίσημα δεξί του χέρι, ο Μιλέι έκανε  μια ανάρτηση αφιερωμένη στην αδελφή του στα κοινωνικά του δίκτυα: «της έχουν πει τα πάντα, την έχουν μειώσει, την έχουν προσβάλει, την έχουν προσβάλλει και την κατασυκοφάντησαν. Ωστόσο, το ΑΦΕΝΤΙΚΟ  δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Συνέχισε μπροστά, συγχωρώντας και χωρίς μνησικακίες… Υπερβολικό μεγαλείο για να το καταλάβει ο μέσος άνθρωπος… Σήμερα αναλογίστηκε μέρος του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ… Την Κυριακή θα λάμψει ξανά. με περισσότερη λάμψη.. ΖΗΤΩ Η  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΜΩΤΟ» , έγραψε ο Μιλέι στο Instagram και το X.

Πλέον η Καρίνα από τη νέα της θέση θα οργανώνει τα πάντα για τον αδελφό της: από τις υποθέσεις της δημόσιας πολιτικής, το πρωτόκολλο έως τις δημόσιες σχέσεις του. Ουσιαστικά κάθε υπόθεση που θα πρέπει να ασχοληθεί ο πρόεδρος, κάθε σύσκεψη που πρέπει να συμμετέχει και κάθε έγγραφο που θα καλείται να υπογράψει θα οργανώνεται και θα ελέγχεται από την Καρίνα. Ο Μιλέι άλλωστε το επεσήμανε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τελετή ορκωμοσίας, υποδεικνύοντάς του σε ποιόν θα πρέπει να απευθύνει τα όποια αιτήματά του: «αυτή είναι το αφεντικό». Και για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Αργεντινή, αυτή η υπόδειξη δεν τον παραξενεύει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Σε επικίνδυνες ράγες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Άγριες συνθήκες δουλειάς σε εργοστάσια που εφοδιάζουν την εταιρία Shein

Πέθανε ξαφνικά ο Ελβετός Αντικαγκελάριος

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα