ΑΘΗΝΑ
17:00
|
05.05.2024
Πυρετός διαπραγματεύσεων γύρω από μία νέα συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων. Στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Προειδοποιούν ότι η ζωή τους απειλείται ανά πάσα στιγμή λόγω των χτυπημάτων του Ισραηλινού Στρατού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους που καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να ενεργήσει επειγόντως για την απελευθέρωσή τους, έδωσε στη δημοσιότητα, χθες Τρίτη, η Ισλαμική Τζιχάντ.

Η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης δημοσιοποίησε βίντεο λίγων λεπτών, στο οποίο ο Gadi Mozes και ο Elad Katzir που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση στο Νιρ Οζ, προειδοποιούν ότι η ζωή τους απειλείται ανά πάσα στιγμή λόγω των χτυπημάτων του Ισραηλινού Στρατού.

Το βίντεο της Ισλαμικής Τζιχάντ έρχεται μια ημέρα αφότου η Χαμάς δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο με τρεις ηλικιωμένους Ισραηλινούς ομήρους και παρόμοιο περιεχόμενο.

Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρετό διαπραγματεύσεων γύρω από μία νέα συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε, χθες το βράδυ, με συγγενείς ομήρων και τους ενημέρωσε πως ο επικεφαλής της Μοσάντ επισκέφθηκε δύο φορές την Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσει μια διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στη Βαρσοβία τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, σύμφωνα με πολλές αναφορές στον ισραηλινό Τύπο, ενώ πηγές έκαναν λόγο για συνάντηση του Μπαρνέα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Νορβηγία, το βράδυ της Παρασκευής.

Το Κατάρ ήταν βασικός μεσολαβητής στην πρώτη συμφωνία ομήρων που απελευθέρωσε 105 ισραηλινούς σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις φυλακές του Ισραήλ.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα απελευθερώσουν ομήρους μόνο με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αναφέρουν πηγές, πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα Τετάρτη, στην Αίγυπτο με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών και αναλυτές εκτιμούν πως το θέμα συζήτησης δεν θα είναι άλλο από μια νέα συμφωνία για κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάποιων από τους 128 ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της Χαμάς είχε συνάντηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατές υπό τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Το Ιράν συμφωνεί με την κυβέρνηση του Κατάρ σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας και έχουν γίνει καλές κοινές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα