ΑΘΗΝΑ
22:41
|
01.05.2024
«Μας είπαν να κλειδωθούμε, να σβήσουμε τα φώτα... Τότε κατάλαβα τι είχε γίνει» είναι τα λόγια ενός Έλληνα στην Πράγα.
Μακελειό στην Πράγα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κλίμα των Χριστουγέννων στην Πράγα μετατράπηκε σε θρήνο, καθώς η χώρα μετρά 15 νεκρούς από τα πυρά του 24χρονου Ντέιβιντ Κόζακ στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Για αύριο Σάββατο 23/12 η Τσεχία κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο απολογισμός της Αστυνομίας κάνει λόγο για 15 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο δράστης και 24 τραυματίες, 9 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Κωνσταντίνος Τσίβος, επικεφαλής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου μίλησε στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ για το πώς βίωσε ο ίδιος και οι μαθητές του την επίθεση.

Ο κ. Τσίβος αρχικά εξήγησε πως την ώρα της επίθεσης εκείνος έκανε μάθημα στο κτίριο της Πρυτανείας, το οποίο βρίσκεται 500 μ. από τη Φιλοσοφική, όπου έγινε το μακελειό. «Όταν κοίταξα το email και είδα μια ειδοποίηση από τη γραμματεία της σχολής που έλεγε ότι πρέπει να κλειδωθούμε και ότι πρέπει να σβήσουμε τα φώτα και να παραμείνουμε κλεισμένοι στις αίθουσες, κατάλαβα τι συνέβη».

Όπως δήλωσε, όλοι απόρησαν την ώρα του μαθήματος, καθώς άκουγαν σειρήνες και έντονη φασαρία στους δρόμους. Επίσης, εξήγησε πως η απορία όλων είναι πώς ένα άτομο με ένα τέτοιο ιατρικό ιστορικό, είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας. «Όπως βλέπετε είχε ένα πολυβόλο και είχε άπειρες σφαίρες μαζί του». «Υπάρχει αυτός ο συσχετισμός ότι σκότωσε προηγουμένως τον πατέρα του και επίσης έγινε εδώ ακόμα ένα έγκλημα, πριν από μια εβδομάδα και από ότι φαίνεται η Αστυνομία συνδύασε αυτές τις πληροφορίες» είπε.

Ο 24χρονος πιστεύεται, ότι μπορεί να συνδέεται και με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, ενός άλλου άνδρα και της 2 μηνών κόρης του, στα ανατολικά της Πράγας.

«Είδαμε την επίθεση από ψηλά»

«Περάσαμε με το αυτοκίνητο, είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης και είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες και ασθενοφόρα» δήλωσε συγκλονισμένος ο κ. Αγγελίδης από την τραγωδία που συνέβαινε μπροστά στα μάτια του.

@eldiario.es Un tiroteo en la Universidad Carolina de Praga ha causado este jueves más de 15 muert0s, incluido el atacante, además de 24 her1d0s, de los cuales nueve están graves. “Ha sido un ataque violento premeditado”, ha asegurado el jefe de la Policía. #republicacheca #praga #universidad #universidad #noticiastiktok #noticiasen1minuto ♬ sonido original – eldiario.es oficial

«Κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει» εξιστορώντας ότι σοκαρίστηκε μόλις έμαθε περισσότερες πληροφορίες. Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές την ώρα της επίθεσης δήλωσε, ότι από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλο το σημείο από την Αστυνομία και τα ασθενοφόρα. «Δεν μπορούσε να περάσει κανείς. Αυτό που βλέπαμε εμείς από το σημείο που ήμασταν ήταν κόσμο πανικόβλητοι, έτρεχαν παντού πολλά ασθενοφόρα, σειρήνες. Επικρατούσε ένας πανικός στο σημείο και στους γύρω δρόμους».

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, που είχε παρκάρει στο σημείο το αυτοκίνητό του η γέφυρα του Καρόλου, που είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Πράγας εκείνη τη στιγμή, είχε πάρα πολύ κόσμο. Μιλώντας για το τι ακολούθησε μετά τη λήξη του περιστατικού με τους πυροβολισμούς δήλωσε ότι χθες ήταν πολύ περιορισμένη η κυκλοφορία στους δρόμους της Πράγας. «Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης που παραμένει στην Πράγα για τις εορτές των Χριστουγέννων.

@diarioperu21 Tiroteo en Praga: Al menos 15 mu3rtos y decenas de heridos #praga #francotirador #videoviral #parati #internacional #policias #universidadcarolina #viraltiktok #tiktoknews ♬ sonido original – Diario Perú21

«Θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα στους νεκρούς»

Η Κέλλυ Ιωάννου, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην τσεχική πρωτεύουσα, περιγράφει στο Newsbeast τον πανικό που επικρατεί στην πόλη, ενώ παράλληλα μιλάει για το προφίλ του δράστη.

«Είχαμε παρκάρει ακριβώς στο σημείο εκείνο και μόλις είχαμε ανεβεί στον λόφο πεζοί. Θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα στους νεκρούς και στους τραυματίες. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, έχοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, γιατί οι περισσότεροι που βρίσκονταν στο σημείο ήταν οικογένειες με παιδιά, που είχαν έρθει για διακοπές».

«Ένας ηλικιωμένος ήταν ημιλιπόθυμος στον δρόμο. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι είχε γίνει και πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί. Τα είδαμε όλα αυτά κατεβαίνοντας από τον λόφο και στην προσπάθειά μας να μπούμε στο αυτοκίνητο και να φύγουμε».

@c4news At least 15 people have been killed and dozens injured in a mass shooting in the heart of the Czech capital, Prague – this is how the worst mass shooting in the country’s history unfolded. #fyp #prague #pragueshooting #czechshooting #worldnews ♬ original sound – Channel 4 News
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα