ΑΘΗΝΑ
05:57
|
03.05.2024
Μέσα σε διάστημα 18 μηνών, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τόσο από το Μαλί όσο και από τη Μπουρκίνα Φάσο.
Αντίο και στον Νίγηρα είπαν οι Γάλλοι στρατιώτες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα που παρέμεναν στον Νίγηρα αποχώρησαν, σήμερα Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τέλος των, για πάνω από μία δεκαετία, αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής χώρας στην περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας απεμπλοκής των γαλλικών δυνάμεων από το Σαχέλ», δήλωσε ο υπολοχαγός του στρατού του Νίγηρα Σαλίμ Ιμπραήμ σε τελετή στο Νιαμέι που σηματοδότησε το τέλος της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας, που αριθμούσε περί τους 1.500 στρατιώτες, μετά από απαίτηση των στρατηγών που ανέλαβαν την εξουσία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, όπως όλα δείχνουν για τη Γαλλία σε πρώην αποικίες στην Αφρική, καθώς, μέσα σε διάστημα 18 μηνών, οι στρατιωτικές της δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τόσο από το Μαλί όσο και από τη Μπουρκίνα Φάσο, μετά την αλλαγή καθεστώτος, με τις τρεις χώρες να προχωρούν τον Σεπτέμβριο σε μια κοινή αμυντική συμφωνία.

Μετά την αποχώρηση των Γάλλων, στον Νίγηρα παραμένουν δυνάμεις των ΗΠΑ που αριθμούν περί τους 1.000 στρατιωτικούς και ένας αριθμός ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι έτοιμες να επαναλάβουν τη συνεργασία με τον Νίγηρα υπό τον όρο ότι το στρατιωτικό τους καθεστώς θα δεσμευθεί για ταχεία μετάβαση στην πολιτική εξουσία, διαδικασία για την οποία οι νέοι ηγέτες της χώρας υποστηρίζουν ότι απαιτεί μία τριετία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επισκέφθηκε τον Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την τύχη περίπου 120 γερμανικών στρατιωτών που εδρεύουν στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα