ΑΘΗΝΑ
16:15
|
27.04.2024
Μεγάλη αύξηση της δημοφιλίας της Χαμάς και στροφή του ενδιαφέροντος στο Παλαιστινιακό, αποτυπώνει αμερικανική δημοσκόπηση που έγινε μετά την επίθεση στη Γάζα.
Σημαντικό εμπόδιο στην εκστρατεία πιέσεων των ΗΠΑ προς την Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 96% των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας, πιστεύει ότι οι αραβικές χώρες πρέπει να διακόψουν κάθε δεσμό με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την γενοκτονία που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσαν, χθες Παρασκευή, οι New York Times.

Σχολιάζοντας ότι τα ευρήματα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην εκστρατεία πιέσεων των ΗΠΑ προς την Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, προσπάθεια η οποία διακόπηκε μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, η αμερικανική εφημερίδα, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής, έναν αμερικανικό ερευνητικό οργανισμό που είναι γενικά υπέρ του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 40% των ερωτώμενων εξέφρασε θετική στάση απέναντι στο παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, σε σύγκριση με μόλις 10 % σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αρκετούς μήνες πριν τον πόλεμο.

Στην δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, από 1.000 Σαουδάραβες που ερωτήθηκαν, μόλις το 16% πιστεύει ότι «η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να ζητά την καταστροφή του Ισραήλ και να αποδεχθεί την λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967 που υποστήριξε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Επιπλέον, οι αναλυτές λένε ότι, αν και η Σαουδική Αραβία έχει γίνει πιο αυταρχική τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο de facto ηγέτης της χώρας, διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει ακόμη υπόψη την κοινή γνώμη όταν παίρνει αποφάσεις.

Πριν από τον πόλεμο, όταν φαινόταν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πιέσουν για μια συμφωνία ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ αποκτούσαν δυναμική, πολιτικοί αναλυτές, Αμερικανοί και ορισμένοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι οι νέοι στη Σαουδική Αραβία είχαν αρχίσει να ενδιαφέρονται λιγότερο για το Παλαιστινιακό ζήτημα, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, ως εκ τούτου ήταν πιο δεκτικοί στη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ.

Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία δεν διεξάγει τακτικές και αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, δεν είναι γνωστό πόσο ακριβείς είναι αυτοί οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι από την αρχή της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, η ρητή υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση έχει εξαπλωθεί μεταξύ των Σαουδάραβων όλων των ηλικιών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα