ΑΘΗΝΑ
08:47
|
28.04.2024
Τουλάχιστον ένας επιβάτης του ακυβέρνητου σκάφους έχει πεθάνει, ενώ δεκάδες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περισσότεροι από 570 Ροχίνγκια νεκροί ή αγνοούμενοι στη θάλασσα το 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνονται οι φόβοι για δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν και ξεκίνησε από το Μπαγκλαντές, πλέι ακυβέρνητο μετά από ζημιά που υπέστη η μηχανή του.

Η ομάδα των περίπου 185 προσφύγων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχει απελπιστική ανάγκη για διάσωση αφού περιήλθε σε κίνδυνο κοντά στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, δήλωσε το Σάββατο η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας πως ήδη ένας από τους επιβάτες του σκάφους έχει πεθάνει, ενώ άλλοι δώδεκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πολλοί περισσότεροι μπορεί να πεθάνουν κάτω από το βλέμμα των παράκτιων κρατών της περιοχής, αν δεν υπάρξει έγκαιρη διάσωση και αποβίβασή τους στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος», προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία», χθες Σάββατο, κάνοντας λόγο για μία «πραγματικά μια απελπιστική κατάσταση».

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες είναι μερικοί μόνο από τους χιλιάδες Ροχίνγκια που προσπαθούν να φύγουν από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στο Μπαγκλαντές, όπου βρήκαν αρχικά καταφύγιο διαφεύγοντας από την Μιανμάρ.

Περισσότεροι από 750.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ το 2017 όταν ο στρατός εξαπέλυσε μια μεγάλη εκστρατεία καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας, πυρπολώντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον στρατό ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του λαού Ροχίνγκια, ενώ μια υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 2.000 Ροχίνγκια πιστεύεται ότι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι από το Μπαγκλαντές, κυρίως προς τη Μαλαισία και την Ινδονησία το 2022, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με περισσότερους από 570 να έχουν αναφερθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη θάλασσα στην περιοχή, ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα