ΑΘΗΝΑ
03:30
|
06.05.2024
Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες Ροχίνγκια έφτασαν στις ακτές της επαρχίας Ατσέχ στην Ινδονησία μετά από εβδομάδες που πέρασαν στη θάλασσα.
Μια γυναίκα Rohingya ξεκουράζεται σε μια παραλία μετά την άφιξή της στο Blang Raya, Pidie, επαρχία Aceh, Ινδονησία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες Ροχίνγκια έφτασαν στις ακτές της επαρχίας Ατσέχ στην Ινδονησία μετά από εβδομάδες που πέρασαν στη θάλασσα ξεκινώντας από το Μπαγκλαντές, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι αδυνατισμένοι επιζώντες –παιδιά, γυναίκες και άνδρες– είπαν ότι τελείωσαν οι προμήθειες και φοβόντουσαν τον θάνατο στη θάλασσα καθώς αποβιβάζονταν στις αφιλόξενες ακτές των χωριών Pidie και Aceh Besar τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

«Το σκάφος βυθιζόταν. Δεν είχαμε ούτε φαγητό ούτε νερό», είπε ο Σαχιντούλ Ισλάμ, ένας 34χρονος επιζών, λέγοντας ότι είχε φύγει από έναν καταυλισμό προσφύγων στο Μπαγκλαντές.

Μια ομάδα 180 προσφύγων έφτασε με βάρκα στις 3 το πρωί τοπική ώρα (20:00 GMT το Σάββατο) σε μια παραλία στην αντιβασιλεία Pidie της επαρχίας Aceh.

Το δεύτερο σκάφος που μετέφερε 135 πρόσφυγες προσγειώθηκε στη γειτονική αντιβασιλεία του Ατσέχ Μπεσάρ λίγες ώρες αργότερα αφού παρέμεινε στη θάλασσα για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ ένα τρίτο σκάφος αγνοείται.

«Θέλουμε απλώς να βρούμε ένα ασφαλές μέρος», είπε ένας πρόσφυγας στο Al Jazeera σε ένα καταφύγιο στην ακτή. «Ξέραμε ότι μπορεί να πεθάνουμε στη θάλασσα, αλλά τελικά είμαστε ασφαλείς. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε για τα παιδιά μας».

Το βράδυ της Κυριακής, ο αναπληρωτής αντιβασιλέας του Ατσέχ Μπεσάρ, Μοχάμεντ Ισβάντο, είπε ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε προσωρινό καταφύγιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

«Μεταφέρονται στο κάμπινγκ από την ειδική ομάδα [προσφυγικών] της επαρχίας. Θα ενωθούν με άλλους πρόσφυγες Ροχίνγκια που έχουν βρεθεί εκεί», είπε ο αξιωματούχος.

Αφιλόξενες ακτές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Cox’s Bazar του Μπαγκλαντές κοντά στα σύνορά του με τη Μιανμάρ, οι περισσότεροι αφού διέφυγαν από στρατιωτική καταστολή και υποτιθέμενες πράξεις γενοκτονίας στη Μιανμάρ το 2017.

Χιλιάδες από αυτούς ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε μακρινά και ακριβά θαλάσσια ταξίδια, συχνά με αδύναμα σκάφη που πλέουν από το Μπαγκλαντές, για να προσπαθήσουν να φτάσουν στη Μαλαισία ή την Ινδονησία.

Αλλά η κυρίως μουσουλμανική μειονότητα που εγκατέλειψε τη Μιανμάρ μετά από διώξεις δεν έχει βρει καταφύγιο σε αυτές τις κοινότητες, όπου οι ντόπιοι χωρικοί προσπάθησαν να σπρώξουν βάρκες με πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα.

Ενώ οι κάτοικοι του Ατσέχ στην Ινδονησία είχαν υποδεχτεί στο παρελθόν πρόσφυγες, οι εντάσεις κλιμακώνονται καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί.

Πάνω από 1.500 Ροχίνγκια έχουν φτάσει στην Ινδονησία από τον περασμένο μήνα μετά από επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι στο Ατσέχ λένε ότι δεν θα παράσχουν ούτε χρήματα ούτε προμήθειες ή καταφύγιο για τους Ροχίνγκια που φθάνουν ούτε θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή.

Η τοπική κυβέρνηση στο Pidie είπε νωρίτερα ότι δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την παροχή σκηνών ή άλλων βασικών αναγκών στους πρόσφυγες, ούτε «να αναλάβει οποιαδήποτε έξοδα».

«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ»

Ο Ριτζαλούλ Φίτρι, επικεφαλής του χωριού Blang Raya στο Aceh, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θέλουν τους πρόσφυγες στο χωριό τους. «Μείναμε ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να μην τους επιτρέψουμε να ελλιμενιστούν, αλλά… έφτασαν», είπε.

Ο Φίτρι ήταν ανένδοτος ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν. «Δεν μπορούν να μείνουν εδώ», είπε.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στο νησί Sabang στο Aceh, όπου υπάρχει ένα προσωρινό καταφύγιο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς ζητούσαν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων Ροχίνγκια.

«Είναι το ένα σκάφος μετά το άλλο», είπε μια γυναίκα στο Al Jazeera.

«Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, γιατί δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα για να μας βοηθήσουν; Γιατί τους δίνουν φαγητό;» είπε, αναφερόμενη στους εθελοντές που μοίραζαν φαγητό και νερό στους πρόσφυγες.

«Απορρίπτουμε τους Ροχίνγκια», είπε ένας άλλος διαδηλωτής. «Θέλουμε να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλουμε να κολλήσουμε τις ασθένειες που μεταφέρουν», είπε.

Ο συνεργάτης της Υπηρεσίας Προστασίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φαϊζάλ Ραχμάν είπε ότι η οργάνωση προσπαθεί να καθησυχάσει τις τοπικές κοινότητες.

«Συνεχίζουμε να εξηγούμε την κατάσταση στους ανθρώπους και να διασφαλίζουμε ότι δεν θα επιβαρυνθούν με τον χειρισμό των προσφύγων», είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα καταφύγια που έχουν καθοριστεί ήταν υπερβάλλουσας χωρητικότητας.

Όμως «η κυβέρνηση εργάζεται για να παρέχει καταφύγιο καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν είναι πολύ υψηλός», είπε ο Ραχμάν.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παρασχεθεί προσωρινή ανακούφιση στους πρόσφυγες «με προτεραιότητα τα συμφέροντα της τοπικής κοινότητας».

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας λέει ότι ψάχνει για μια νέα τοποθεσία για να στεγάσει τους πρόσφυγες και έχει αναγνωρίσει την αντίθεση των κατοίκων στον στόχο της να βρει μια βιώσιμη λύση, ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Τζέσικα Ουάσινγκτον από την Τζακάρτα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι δύσκολες συνθήκες και η αύξηση της εγκληματικότητας στο Μπαγκλαντές καθώς και η επιδείνωση της κρίσης στη Μιανμάρ είναι η αιτία για την αύξηση της ροής των προσφύγων, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι θα φτάσουν περισσότερα σκάφη τους επόμενους μήνες.

«Περίπου το 75 τοις εκατό των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Al Jazeera η Έμιλι Μπόγιοβιτς από το γραφείο της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα