ΑΘΗΝΑ
17:16
|
02.05.2024
«Η Ευρώπη αποχαιρετά έναν αληθινό πρωτεργάτη της ενότητάς της» λέει σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Ζαν Ζακ Ντελόρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o «πατέρας» του ευρώ και προσωπικότητα της γαλλικής αριστεράς, ο Ζακ Ντελόρ, πέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών.

«Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ. Ο άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του οποίου η ελληνική οικονομία χρηματοδοτήθηκε με περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ, έμεινε στην ιστορία για τα «Πακέτα Ντελόρ».

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας αποχαιρετά τον Γάλλο πολιτικό μετά την είδηση του θανάτου του:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Ευρώπη χάνει έναν από τους ιδρυτικούς της πατέρες

«Με τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ, η Ευρώπη χάνει έναν από τους ιδρυτικούς της πατέρες, έναν μεγάλο Ευρωπαίο και Γάλλο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην κοινή μας μοίρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και πρόσθεσε: «Η ανεκτίμητη κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρωτεργάτης της ενότητας της Ευρώπης»

Τη θλίψη του για την απώλεια του Ζακ Ντελόρ, ενός «πρωτεργάτη της ενότητας της Ευρώπης» και ενός ηγέτη που εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα σε κάθε δύσκολη στιγμή της, σημείωσεειώσε χαρακτηριστικά, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη αποχαιρετά έναν αληθινό πρωτεργάτη της ενότητάς της. Και η Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο, οι πρωτοβουλίες του οποίου βοήθησαν και τη δική της εθνική πρόοδο.

Ο Jacques Delors, υπήρξε ένας οραματιστής ηγέτης, όσο και ένας ρεαλιστής πολιτικός που προώθησε την ευρωπαϊκή ιδέα, το κοινό νόμισμα και την ασφάλεια της Ένωσής μας. Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε επίμονα την οικονομική σύγκλιση των κοινωνιών της. Δεν υπήρξε, λοιπόν, μόνο ένας απ’ τους πιο ξεχωριστούς ηγέτες της ηπείρου μας. Αλλά ένας μοναδικός θεμελιωτής του ανοιχτού της μέλλοντος.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας. Εκ μέρους όλων τους, εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλειά του».

Στέφανος Κασσελάκης: «Άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης, στη δική του ανάρτηση, έγραψε τα εξής:

«Ο Ζακ Ντελόρ, ένας από του πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Υπογράμμιζε την ανάγκη για εμβάθυνση και υποστήριξε την ”πρωτοβουλία Σπινέλι για την ομόσπονδη Ευρώπη”.

Αναγνώριζε, από τις απαρχές του κοινού νομίσματος, εμφατικά και προφητικά, τις αδυναμίες που αναφάνηκαν και στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Ανέδειξε την ανάγκη για την εκ νέου οικοδόμηση οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ήταν ο εμπνευστής και υλοποιητής της ιδέας της συνοχής, και δικαίως συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη χωρών του νότου. Η απώλειά του, ας γίνει μια διαρκής υπόμνηση για τις προοδευτικές δυνάμεις. Η εμβάθυνση της ενοποίησης και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, είναι όροι επιβίωσης του οράματος για το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Αλλιώς η απειλή του εθνικισμού και της αναδίπλωσης, αλλά και οι προτεραιότητες άλλων δυνάμεων, θα οδηγήσουν στο αδιανόητο».

Γ. Παπανδρέου: «Γνήσιος σοσιαλιστής, με βαθιά κατανόηση των ανισοτήτων»

«Η Ευρώπη πενθεί την απώλεια ενός μεγάλου αρχιτέκτονα της Ένωσης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρεου για τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ.

«Ο Ζακ Ντελόρ, γνήσιος σοσιαλιστής, με βαθειά κατανόηση των ανισοτήτων, ταυτίστηκε με τη «χρυσή εποχή» της προοδευτικής Ευρώπης που συνδύασε την ειρηνική αλληλεξάρτηση με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Εργάσθηκε για τη νομισματική ένωση και πίστευε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα. Η παρακαταθήκη του θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για όλους όσους αγωνίζονται και σήμερα για το ευρωπαϊκό όραμα».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε έναν μεγάλο οραματιστή»

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε έναν μεγάλο οραματιστή, που μέχρι και το τέλος της ζωής του παρέμενε πολιτικά ενεργός» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ, σε ηλικία 98 ετών.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης «O Jacques Delors έχει συνδέσει το όνομά του με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε έναν μεγάλο οραματιστή, που μέχρι και το τέλος της ζωής του παρέμενε πολιτικά ενεργός. O Jacques Delors έχει συνδέσει το όνομά του με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ήταν ο πατέρας της Πολιτικής Συνοχής και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κοινής Αγοράς, της Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ.

Η πολιτική του παρακαταθήκη για μία κοινωνική Ευρώπη της σύγκλισης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών συνεχίζει να μας εμπνέει».

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Ένας μεγάλος φιλέλληνας»

«Η Ελλάδα αποχαιρετά με θλίψη έναν μεγάλο Ευρωπαίο και φιλέλληνα, τον οραματιστή που σφράγισε με το έργο του την ιστορία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για την εκδημία του Ζακ Ντελόρ.

«Από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, ο Ζακ Ντελόρ υπηρέτησε τις ευρωπαϊκές αξίες, εργάστηκε για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, προώθησε τη διεύρυνση, συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκη πολιτική συνοχής και προετοίμασε το έδαφος προς την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Ο Ζακ Ντελόρ ήταν μία αληθινά ηγετική φυσιογνωμία που δούλεψε με όραμα για την ευρωπαϊκή ιδέα».

Αντώνης Σαμαράς: «Ο πλέον άξιος πλοηγός της Ευρώπης»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Δήλωση Ζακ Ντελόρ: «Είχα την αξέχαστη εμπειρία να συνεργαστώ για πολλά χρόνια με τον Ντελόρ, που με τίμησε με την φιλία του. Υπήρξε ο πλέον άξιος πλοηγός της πολιτικής σύγκλισης της Ευρώπης, ένα μεγάλο όραμα που σήμερα πλέον θεωρείται δυστυχώς σχεδόν ξεχασμένο. Για εκείνους που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, η συγκίνηση είναι μεγάλη».

Στέφανος Μάνος: Βοήθησε επανειλημμένως την Ελλάδα

«Σπουδαίο οραματιστή» χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 98 ετών.

«Μετά τον Σόϊμπλε της εποχής των μνημονίων έφυγε από τη ζωή και ο Ζακ Ντελόρ. Σπουδαίος οραματιστής και θεληματικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994) υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ», τονίζει στην ανάρτησή του ο Στ. Μάνος.

«Επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βοήθησε την Ελλάδα (με καθαρό μυαλό) τόσο για την επίλυση μπλεγμένων υποθέσεων με το μετρό όσο και αργότερα με διάφορα ζητήματα εναρμόνισης», καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα