ΑΘΗΝΑ
10:02
|
06.05.2024
Βοήθεια από ελληνικά, γαλλικά, βρετανικά και ολλανδικά πλοία μπορεί να παραδοθεί απευθείας, μέσω Κύπρου, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν (δεξιά) και ο Κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Κόμπος στη Λάρνακα στις 20 Δεκεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε πλοία από ευρωπαϊκές χώρες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, δήλωσε ο απερχόμενος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, καθώς εντείνονται οι αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην κεντρική Γάζα, 12 εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Πλοία από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν «αμέσως» να ξεκινήσουν να στέλνουν πακέτα βοήθειας μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου που διέρχεται από την Κύπρο, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, που τη Δευτέρα αναμένεται να ανταλλάξει ρόλους με τον υπουργό Ενέργειας Ισραήλ Κατς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ.

«Μας ζήτησαν να έρθει ο εξοπλισμός μέσω του ισραηλινού λιμανιού Άσντοντ. απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω Άσντοντ. Δεν θα έρθει μέσω Ισραήλ. Θέλουμε απεμπλοκή, με έλεγχο ασφαλείας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», είπε ο Κοέν.

Εάν το σχέδιο προχωρήσει, θα σημαίνει μερική άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ στη Γάζα, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2007 μετά την ανάληψη ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα από την Χαμάς.

Στη σημερινή του συνέντευξη, ο Έλι Κόεν δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή ισχύει ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας», ωστόσο διευκρίνισε ότι «εάν η ανθρωπιστική βοήθεια θα προέλθει από το λιμάνι της Λάρνακας, αυτό θα γίνει με δική μας έγκριση», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές πως ο θαλάσσιος διάδρομος θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας, καθότι πρωτίστως εμείς δεν επιθυμούμε να τεθεί σε κίνδυνο ένα πλοίο που προέρχεται λ.χ. από την Βρετανία ή τη Γαλλία, και ως εκ τούτου, η έλευσή τους θα πρέπει να γίνει σε πλήρη συντονισμό μαζί μας».

Σύμφωνα με το σχέδιο, που αρχικά προτάθηκε από τη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, τα πλοία θα φτάνουν στην Κύπρο όπου θα υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας πριν κατευθυνθούν 370 χιλιόμετρα προς τις ακτές της Γάζας σε μια διαδρομή που θα αποφεύγει τα αιγυπτιακά ή ισραηλινά σύνορα.

Το Παρίσι, η Αθήνα, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο δεν έχουν ακόμη σχολιάσει επίσημα το σχέδιο, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα έχουν δηλώσει παλαιότερα ότι θα υποστήριζαν το σχέδιο. Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι προσφέρει πλοία με ρηχό πυθμένα για να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας που δεν έχει μεγάλο λιμάνι8, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε νωρίτερα αυτόν το μήνα από το Ισραήλ να εγγυηθεί «άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά αεροσκάφη ενίσχυσαν τις αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Γάζα, σήμερα Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής Γιούσεφ Σαλάμα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα