ΑΘΗΝΑ
05:04
|
01.05.2024
Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του δεύτερου τη τάξει της Χαμάς από ισραηλινό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού.
Διασώστες αναζητούν επιζώντες μετά από μια τεράστια έκρηξη σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει την κλιμάκωση, ιδιαίτερα στον Λίβανο, μετά το χθεσινό ισραηλινό χτύπημα σε συνοικία της Βηρυτού που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του δεύτερου τη τάξει στελέχους της ιεραρχίας του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σάλαχ αλ Αρούρι, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντς, τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, ιδιαίτερα στον Λίβανο, και ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να ζητά ψυχραιμία από όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην περιοχή».

Το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά πλήγματα κατά του συμμαχικού με τη Χαμάς κινήματος Χεζμπολάχ κατά μήκος των κοινών συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά η δολοφονία του Αρούρι ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που ισραηλινά πυρά έπληξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Μετά το χτύπημα, η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ότι ο θάνατος του Αρούρι δεν θα μείνει ατιμώρητος, ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε επίσης τη δολοφονία και είπε ότι «στοχεύει να σύρει τον Λίβανο» περαιτέρω στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Στη συνομιλία του με τον Γκαντζ, ο Μακρόν επανέλαβε την έκκλησή του για διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η προεδρία. Εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα, καθώς και για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται εντός του παλαιστινιακού εδάφους, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη «δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα