ΑΘΗΝΑ
01:37
|
13.05.2024
Δικαστικά αρχεία κάνουν αναφορές για στενή σχέση μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Έπσταϊν.
Έπσταϊν-Κλίντον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη δημοσιότητα δόθηκε και δεύτερη «παρτίδα» δικαστικών εγγράφων, που σχετίζονται με τον κατηγορούμενο για σεξουαλική διακίνηση Τζέφρι Έπσταϊν, τα οποία φανερώνουν πώς στρατολογήθηκαν δεκάδες κορίτσια στην παραλιακή έπαυλή του.

Ένας ντετέκτιβ από τη Φλόριντα δήλωσε σε κατάθεσή του, ότι 30 γυναίκες του είχαν μιλήσει για «το μασάζ που έκαναν ως δουλειά σε εκείνο το μέρος», ενώ κάποια «γνωστά ονόματα» πληρώθηκαν για να φέρουν και τους φίλους τους.

Οι καταθέσεις του δικαστηρίου έχουν δημοσιοποιηθεί κατόπιν εντολής δικαστή και αποτελούν μέρος μιας αγωγής εναντίον της Γκισλέν Μάξουελ, της φυλακισμένης πρώην του Έπσταϊν.

Η Γκισλέν Μάξουελ φυλακίστηκε το 2022 για διακίνηση κοριτσιών για τον Έπσταϊν και μεγάλο μέρος του υλικού αυτής της παρτίδας και οι 900 σελίδες, που αποσφραγίστηκαν την Τετάρτη, είχαν ήδη βγει στο φως κατά τη διάρκεια της δίκης της. Σε μια κατάθεση του 2016, ο Τζόζεφ Ρέκαρεϊ, αστυνομικός ντετέκτιβ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα δήλωσε, ότι η Μάξγουελ συμμετείχε στη στρατολόγηση των κοριτσιών.

Ο Ρέκαρεϊ κατέθεσε επίσης, ότι μόνο δύο από τα κορίτσια είχαν εμπειρία από μασάζ, ενώ η πλειοψηφία τους ήταν κάτω των 18 ετών. Όταν ρωτήθηκε, πώς ο Έπσταϊν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε τόσα ανήλικα κορίτσια, ο ντετέκτιβ είπε: «Ζητήθηκε από κάθε ένα από τα θύματα που πήγε στο σπίτι, να φέρει τους φίλους του στο σπίτι». Κάποιοι πληρώθηκαν για να στρατολογήσουν νεαρά κορίτισα, τόνισε και πρόσθεσε: «Όταν πήγαιναν να κάνουν μασάζ, ήταν για τη σεξουαλική ικανοποίηση του Έπσταϊν».

Η δικαστής Λορέτα Πρέσκα αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα, ότι δεν υπάρχει πλέον καμία νομική αιτιολόγηση για την απόκρυψη των ονομάτων περισσότερων από 150 ατόμων, που αναφέρονται στην υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που κατέθεσε η Βιρτζίνια Τζιούφρε, κατήγορος του Έπσταϊν, κατά της Μάξγουελ. Άνθρωποι αναφέρονται παροδικά ως μέρος διαφόρων νομικών διαδικασιών και η συμπερίληψή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα αδικοπραγίες που σχετίζονται με τον Έπσταϊν.

Τα δικαστικά αρχεία που αποσφραγίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη περιέχουν αναφορές στον πρίγκιπα Άντριου του Ηνωμένου Βασιλείου και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με ισχυρισμούς κατά του πρίγκιπα Άντριου είναι: Ότι κακοποίησε σεξουαλικά μια ανήλικη στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και στο νησί του Έπσταϊν στις Παρθένες Νήσους (Ο Δούκας της Υόρκης έχει ήδη αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς).

Τα νέα έγγραφα περιλαμβάνουν, επίσης, μια πρόταση από έναν δικηγόρο της Βιρτζίνια Τζιούφρε, ότι ο πρώην πρόεδρος Κλίντον «μπορεί να έχει πληροφορίες» για τις δραστηριότητες της Μάξγουελ και του Έπσταϊν, επειδή είχε ταξιδέψει μαζί τους.

Ο Μπιλ Κλίντον συναντά τον Τζέφρι Επστάιν το 1993

Ο Κλίντον έχει παραδεχτεί, ότι ήταν πρώην συνεργάτης του Έπσταϊν και είχε ταξιδέψει μαζί του με το ιδιωτικό του τζετ σε ανθρωπιστικά ταξίδια, αλλά αρνήθηκε ότι έκανε αδικήματα ή ότι γνώριζε τα εγκλήματά του.

Η τελευταία παρτίδα εγγράφων περιέχει έναν ισχυρισμό της Βιρτζίνια Τζιούφρε, ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εισβάλει στο περιοδικό Vanity Fair και τους τόνισε να μην γράφουν άρθρα περί σεξουαλικής εμπορίας για τον «καλό του φίλο» Έπσταϊν.

Το BBC προσέγγισε το Ίδρυμα Κλίντον για σχολιασμό και ένας εκπρόσωπος επικαλέστηκε αναφορές των μέσων ενημέρωσης για δήλωση του πρώην εκδότη του Vanity Fair, Γκρέιντον Κάρτερ, λέγοντας ότι το υποτιθέμενο περιστατικό «κατηγορηματικά δεν συνέβη».

Σε άλλο δικαστικό φάκελο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, μια κατήγορος που ταυτοποιήθηκε ως Τζέιν Ντόε ισχυρίζεται, ότι διακινήθηκε από τον Έπσταϊν «για σεξουαλικούς σκοπούς σε πολλούς ισχυρούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιφανών Αμερικανών πολιτικών, ισχυρών στελεχών επιχειρήσεων, ξένων προέδρων, ενός γνωστού πρωθυπουργού και άλλους παγκόσμιους ηγέτες».

Αεροφωτογραφία του νησιού Little St James του Τζέφρι Έπσταϊν

Το νέο θησαυροφυλάκιο περιλαμβάνει αρχεία από τους δικηγόρους της Μάξγουελ, στα οποία υποστηρίζουν ότι η δημοσιογράφος, Τσόρτσερ, είχε βοηθήσει να «επινοηθούν» κατηγορίες εναντίον του πρίγκιπα Άντριου καθώς και του δικηγόρου Άλαν Ντερσοβίτς (ο Ντερσοβίτς αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία).

Ο Έπσταϊν ομολόγησε την ενοχή του για προσέλκυση πορνείας ανηλίκων το 2008 και αυτοκτόνησε το 2019, ενώ περίμενε τη δίκη του.

Η Μάξγουελ, κόρη του μεγιστάνα των εκδόσεων Ρόμπερτ Μάξγουελ, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 20 ετών για το ρόλο της ως στρατολόγος για τον Έπσταϊν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα