ΑΘΗΝΑ
20:44
|
28.04.2024
Η αστυνομία υπόσχεται να βρει τον διαβόητο αρχηγό συμμορίας γνωστό ως Φίτο, ο οποίος δραπέτευσε από φυλακή υψίστης ασφαλείας το Σαββατοκύριακο.
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη εισβολή δυνάμεων ασφαλείας σε φυλακή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισημερινός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ένας εξαιρετικά επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών δραπέτευσε από φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνταν ενώ ξέσπασαν αναταραχές σε πολλές φυλακές στη χώρα που μαστίζεται από τη βία.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ντάνιελ Νομπόα, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και δίμηνη κινητοποίηση στρατιωτών στους δρόμους και τις φυλακές του Ισημερινού καθώς οι αρχές αναζητούν τον Χοσέ Αντόλφο Μασίας, με το ψευδώνυμο Φίτο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νομπόα σε ένα βίντεο στο Instagram, θα παράσχει στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων «όλη την πολιτική και νομική υποστήριξη» που χρειάζονται για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε μια μάχη ενάντια σε αυτούς που περιέγραψε ως «ναρκοτρομοκράτες». «Δεν θα διαπραγματευτούμε με τρομοκράτες ούτε θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουμε την ειρήνη σε όλους τους πολίτες», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχθηκε στον Τύπο πως ο Φίτο, αρχηγός της ισχυρής συμμορίας Los Choneros, ήταν άφαντος, καθώς δεν βρέθηκε στο κελί του στη φυλακή ασφαλείας του Γκουαγιακίλ. Ο 44χρονος αρχηγός της συμμορίας που κατά ειδικούς έχει κάπου 8.000 μέλη, φέρεται να διέφυγε λίγες ώρες πριν φτάσει η αστυνομία στη φυλακή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ρομπέρτο Ιζουριέτα.

Το γραφείο του εισαγγελέα, εν τω μεταξύ, είπε ότι άνοιξε έρευνα και απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων που «φέρεται να συμμετείχαν στην απόδραση» του Φίτο.

Ο Φίτο εκτίει ποινή 34 ετών για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και φόνο από το 2011. Αυτή είναι η δεύτερη απόδρασή του από τη φυλακή – η τελευταία ήταν το 2013 όταν συνελήφθη ξανά μετά από τρεις μήνες.

Σε μια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ο Φίτο μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας τον περασμένο Αύγουστο μετά τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο που μία εβδομάδα πριν από το θάνατό του, είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε απειλές από τον Φίτο.

Στριμωγμένος στον χάρτη, μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων κοκαΐνης, Κολομβία και Περού, ο Ισημερινός έχει δει τη βία να εκρήγνυται τα τελευταία χρόνια καθώς αντίπαλες συμμορίες με δεσμούς με μεξικανικά και κολομβιανά καρτέλ ανταγωνίζονται για την επικράτηση.

Οι πόλεμοι συμμοριών διαδραματίζονται σε μεγάλο βαθμό στις φυλακές της χώρας, όπου εγκληματίες ηγέτες όπως ο Φίτο ασκούν τεράστιο έλεγχο. Περίπου 460 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις μάχες από το 2021 και τα σώματά τους συχνά βρίσκονται τεμαχισμένα, αποκεφαλισμένα ή αποτεφρωμένα.

Μετά την απόδραση του Φίτο, ξέσπασαν ταραχές σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε έξι από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη σωφρονιστική αρχή SNAI, με φρουρούς να κρατούνται όμηροι σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα