ΑΘΗΝΑ
00:06
|
01.05.2024
Η Πορτογαλία βρέθηκε σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, όταν μέλη της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο ερευνών για υπόθεση διαφθοράς.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με σχετικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 10 Μαρτίου, και διέλυσε την Βουλή.

Η Πορτογαλία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση στις αρχές Νοεμβρίου, με την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, έπειτα από σειρά συλλήψεων και ερευνών που ξεκίνησαν όταν ο προσωπάρχης του Κόστα και ο υπουργός Υποδομών τέθηκαν υπό εξέταση σε υπόθεση διαφθοράς, σε προγράμματα εύρεσης και εξόρυξης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και συμφωνίες για «πράσινο» υδρογόνο στον δήμο Σίνες της Πορτογαλίας.

Μάλιστα, στο στόχαστρο των αρχών είχε μπει και ο Αντόνιο Κόστα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί έφοδο στην επίσημη κατοικία του.  Ο Κόστα είχε ανακοινώσει αμέσως την παραίτησή του, διευκρινίζοντας ότι δεν θα διεκδικούσε νέα θητεία, με το Σοσιαλιστικό κόμμα να ορίζει τον Δεκέμβριο τον Πέντρο Νούνο Σάντος ως νέο γενικό γραμματέα.

Πλέον, τα κυριότερα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε οκτώ εβδομάδες, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έρχεται πρώτο στις προθέσεις ψήφου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), υπό την ηγεσία του Λουίς Μοντενέγκρο, υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με δύο μικρά δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων το συντηρητικό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο – Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP), με το οποίο είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 2011 έως το 2015.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega (Φτάνει) του Αντρέ Βεντούρα, που είχε αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη με 12 βουλευτές στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2022, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του μετά το συνέδριό του που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα