ΑΘΗΝΑ
23:41
|
27.04.2024
Ωστόσο ο Ζελένσκι έσπευσε να αποκλείσει τη Ρωσία από μία τέτοια σύνοδο, μολονότι εμφανίστηκε πιο δεκτικός στη συμμετοχή της Κίνας.
Από την υποδοχή του Ουκρανού Προέδρου στη Βέρνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο περιορισμός μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας από το εξωτερικό «σφίγγει» τα λουριά γύρω από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάζοντάς τον να φανεί πιο δεκτικός απέναντι στο ενδεχόμενο μίας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί τη σημερινή ανακοίνωση της Ελβετίας πως δέχτηκε να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια… λειψή «σύνοδο κορυφής» για την ειρήνη, καθώς (επί του παρόντος τουλάχιστον) αποκλείεται από αυτήν η Ρωσία που είναι και από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου…

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε απόψε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κέρσατζ, κοντά στη Βέρνη, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ελβετίδα ομόλογός του, Βιόλα Άμχερντ.

Ωστόσο ο Ζελένσκι έσπευσε να αποκλείσει τη Ρωσία από μία τέτοια σύνοδο, μολονότι εμφανίστηκε πιο δεκτικός στη συμμετοχή της Κίνας, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας μίας τέτοιας συνόδου δίχως έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του πολέμου…

«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν, είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις χώρες του κόσμου που σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Έτσι, μπορείτε να συμπεράνετε ποιος θα προσκληθεί» είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο. Και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια σε όσα συζητάμε. Και ελπίζουμε ότι το τέλος του πολέμου θα είναι δίκαιο και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Η Ελβετία είναι ο εταίρος μας σε αυτό… Θα θέλαμε ο Νότος να δώσει το παρών είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος τάσσεται κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου η ελβετική προεδρία δηλώνει πρόθυμη «να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου», μια ειρηνευτική σύνοδο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η Ελβετίδα Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι Κίεβο και Βέρνη θα αρχίσουν από αύριο Τρίτη να προετοιμάζουν τη σύνοδο, καμία πλευρά όμως δεν διευκρίνισε το πού και πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί.

Το «ειρηνευτικό» σχέδιο που προωθεί ο Ζελένσκι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Η Ελβετική (σχεδόν) ουδετερότητα

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελβετία εμμένει σταθερά στη στρατιωτική ουδετερότητά της και αρνείται να στείλει οπλισμό στο Κίεβο ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να επανεξάγουν στην Ουκρανία όπλα ελβετικής κατασκευής. Εφαρμόζει όμως τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και ο Ζελένσκι σήμερα χαιρέτισε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι Ελβετοί στη χώρα του, ιδίως όσον αφορά την αποναρκοθέτηση.

Δύο σύνοδοι για την αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας πρόκειται να διεξαχθούν φέτος, μία την άνοιξη και μια δεύτερη το φθινόπωρο, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι ελπίζει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του, κάτι που η Ρωσία έχει καταδικάζει θεωρώντας το «απόπειρα πειρατείας».

Το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό δεν μπορεί να είναι «απλώς μια τιμωρία», είπε, τονίζοντας ότι «αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο θα πρέπει να πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα