ΑΘΗΝΑ
11:01
|
02.05.2024
Επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και προειδοποίησε το Ισραήλ πως τα πλήγματα κατά αμάχων βλάπτουν και την δική του ασφάλεια.
Μεγάλη συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την πρώτη σειρά χτυπημάτων στην Υεμένη κατά των Χούθι την περασμένη εβδομάδα, ένα όνομα έλειπε από τη λίστα των δέκα περίπου χωρών του συνασπισμού της Ερυθράς Θάλασσας που υποστήριξαν την επιχείρηση: αυτό της Γαλλίας.

Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε γιατί, κατά τη διάρκεια της μεγάλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η Γαλλία αποφάσισε να μην «συμμετάσχει» σε αυτά τα «προληπτικά χτυπήματα» κατά των Χούτι «επειδή έχουμε μια στάση που επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι «στρατιωτικό» αλλά «διπλωματικό», ενώ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ για τη συνέχιση των επιχειρήσεων εναντίον αμάχων στη Γάζα. «Τα λέω αυτά γιατί είναι προς το συμφέρον και της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του Ισραήλ και επειδή η συνέχιση των επιχειρήσεων σήμερα όπως εκτελούνται σημαίνει ανάληψη μακροπρόθεσμου κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τι δημιουργεί αυτό σε ολόκληρη την περιοχή, για την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», υποστήριξε.

«Έτσι, θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, τα ψηφίσματα, τις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός και θα συνεχίσω τις διμερείς επαφές για να την επιτύχω με πολύ συγκεκριμένο τρόπο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος, Ο Εμαουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την οργάνωση στις 7 Φεβρουαρίου εκδηλώσεως φόρου τιμής για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Στις 7 Φεβρουαρίου, στο μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατίας» που βρίσκεται στην Esplanade des Invalides στο Παρίσι, «θα αποτίσω φόρο τιμής σε αυτά τα θύματα μαζί με τους αγαπημένους τους, τις οικογένειές τους και όλους εκείνους που θέλουν να παρευρεθούν», ανέφερε κα υπενθύμισε ότι η Γαλλία «έχασε 41 από τα παιδιά της» σε αυτές τις επιθέσεις και ότι υπάρχουν ακόμη τρεις Γάλοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. «Παλεύουμε βήμα-βήμα με τις ισραηλινές αρχές, με το Κατάρ, που έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το θέμα, με αρκετούς άλλους συναδέλφους για να τους απελευθερώσουμε», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα