Δοκιμή «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος» πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σε «αντίποινα» για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA.
Τα γυμνάσια στα οποία προχώρησαν η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Σε αντίδραση, η Πιονγκγιάνγκ «διεξήγαγε σημαντική δοκιμή του υπό ανάπτυξη υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματός της ‘Haeil-5-23’ στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Προς το παρόν η νέα στρατιωτική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ παραμένει αναπάντητη από τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους της, αναφέρει δημοσίευμα του BBC και υπενθυμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έντονη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα από πλευράς Βορείου Κορέας. Πριν από μία εβδομάδα η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM), από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ ενώ στις αρχές του Ιανουαρίου πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορά της με τη Νότια Κορέα.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας Τσόε Σον Χούι μετέβη στη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Διατηρούμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους πολυμερείς οργανισμούς. Σίγουρα, υποστηρίζουμε πάντα τη Βόρεια Κορέα στην πλατφόρμα του ΟΗΕ και εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρόμοια στάση σας για υποστήριξη της θέσης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στην Ουκρανία», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τη Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του.