ΑΘΗΝΑ
08:01
|
28.04.2024
Στόχος της επίθεσης, σε περιοχή που φιλοξενεί πολλές διπλωματικές αποστολές, φέρεται να ήταν ομάδα αξιωματούχων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Εικόνες του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς μετέδωσε το πρακτορείο SANA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια συγκροτήματος κατοικιών στην πρωτεύουσα της Συρίας, μεταξύ αυτών τέσσερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, όταν αυτό χτυπήθηκε από πύραυλο που οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ.

Η επίθεση σημειώθηκε, σήμερα Σάββατο, στη συνοικία Mazzeh στα δυτικά της Δαμασκού που φιλοξενεί πολλές διπλωματικές αποστολές, ανάμεσά τους και εκείνες του Ιράν και το Λιβάνου, αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Al Jazeera, στόχος της επίθεσης ήταν μια μονάδα πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σε μια σύντομη δήλωση, το IRGC ανέφερε ότι αεροπορική επιδρομή από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσε «έναν αριθμό συριακών δυνάμεων και τέσσερις στρατιωτικούς συμβούλους»,

Το IRGC κατονόμασε τώρα τέσσερα μέλη του που ανασύρθηκαν νεκρά, τους Hojjatollah Omidvar, Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi και Saeed Karimi χωρίς να αναφέρει τους βαθμούς τους ή άλλες πληροφορίες.

Ωστόσο, ορισμένα ΜΜΕ που συνδέονται με το Ιράν, αναφέρουν ότι ο Omidvar ήταν ο διοικητής, γνωστός επιχειρησιακά ως Haj Sadegh, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής πληροφοριών της δύναμης Quds στη Συρία.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν την χαρακτήρισε «τρομοκρατική» επίθεση από το Ισραήλ.

Επίθεση άφησε πίσω της πέντε νεκρούς, σε ένα τετραώροφο κτίριο όπου συναντώνονταν «ηγέτες ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ένα δίκτυο πηγών στην περιοχή.

Το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, αναφέρθηκε και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας. «Πύραυλος έπληξε κτίριο κατοικιών στη συνοικία Mazzeh στη Δαμασκό, ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των θυμάτων.

Το χτύπημα έρχεται εν μέσω της διευρυνόμενης έντασης στην περιοχή και των φόβων για εξάπλωση της σύγκρουσης, μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που έχει σκοτώσει σχεδόν 25.000 ανθρώπους, έως τώρα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, μια ακόμα ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, έναν από τους κορυφαίους διοικητές του IRGC στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα σε στόχους εντός των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει βάσεις της Χεζμπολάχ η οποία έχει στείλει χιλιάδες μαχητές για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, από ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού, έχασε τη ζωή του και ο δεύτερος τη τάξει επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, Σάλαχ αλ Αρούρι.

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ και απειλεί με αντίποινα

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων στη Συρία και το απείλησε με αντίποινα «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί «καταδίκασε απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος», που αποτελεί «μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί η αστάθεια και η ανασφάλεια στην περιοχή».

«Πέραν της πολιτικής, δικαστικής και διεθνούς καταδίωξης αυτών των επιθετικών και εγκληματικών ενεργειών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην οργανωμένη τρομοκρατία του πλαστού σιωνιστικού καθεστώτος την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», συμπλήρωσε.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης επιβεβαίωσε πως τέσσερα από τα μέλη του σκοτώθηκαν σε αυτό το πλήγμα σήμερα εναντίον ενός κτιρίου στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ένα από τα θύματα είναι ο «στρατηγός Σάντεχ Ομιντζάντεχ, υπεύθυνος στη Συρία της υπηρεσίας πληροφοριών για τη Δύναμη Κουντς», τον υπηρεσιακό βραχίονα για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Ιράν. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Για τον εκπρόσωπο τύπου της ιρανικής διπλωματίας «η συχνή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών εναντίον διαφόρων στόχων» σε αυτή τη χώρα καταδεικνύουν «την αδυναμία και απόγνωση» του Ισραήλ «στο πεδίο της μάχης εναντίον των δυνάμεων αντίστασης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 100 ημέρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα