ΑΘΗΝΑ
12:23
|
06.05.2024
Η κυβέρνηση του Σουδάν λέει ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στο περιφερειακό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής, τη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη.
Ο σουδανικός στρατός και η παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) πολεμούν εδώ και εννέα μήνες σε έναν φαύλο πόλεμο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο Σουδάν λέει ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στο περιφερειακό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής, τη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), μεταδίδει το Al Jazeera.

Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι πιστό στον αρχηγό του στρατού και ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν.

Ο σουδανικός στρατός και η παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) πολεμούν εδώ και εννέα μήνες σε έναν φαύλο πόλεμο που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περισσότερα από επτά εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι παγώνει τις σχέσεις της με την IGAD πριν από μια συνάντηση του μπλοκ στην Ουγκάντα την Πέμπτη, αφού είχε προσκαλέσει τον επικεφαλής της RSF Μοχάμεντ Χαμντάν «Χεμενττί» Νταγκάλο στη συγκέντρωση. Κατηγόρησε το μπλοκ ότι «παραβιάζει την κυριαρχία του Σουδάν» και δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Η IGAD, παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μήνες πολέμου

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασε στα μέσα Απριλίου σχετικά με ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για τη συγχώνευση των RSF στον στρατό και την έναρξη μιας μετάβασης προς τις εκλογές.

Ο στρατός και το RSF είχαν μοιραστεί την εξουσία μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου ηγέτη Ομάρ αλ-Μπασίρ κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2019. Πριν έρθουν σε ρήξη, οργάνωσαν από κοινού ένα πραξικόπημα το 2021 που ανέτρεψε τις προσπάθειες να κατευθύνει το Σουδάν προς τη δημοκρατία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του αδιάκριτου βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτηση αμάχων.

Η RSF έχει επίσης κατηγορηθεί συγκεκριμένα για μαζικές δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα –ειδικά στο Νταρφούρ– καθώς και για αχαλίνωτες λεηλασίες και τη χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση του Έργου Δεδομένων Περιοχής & Εκδηλώσεων Ένοπλες Σύγκρουσης.

Περίπου 7,5 εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις μάχες είτε στο εξωτερικό είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα