ΑΘΗΝΑ
01:56
|
28.04.2024
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει έως τώρα 1,9 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας.
Δεν έχει τέλος ο όλεθρος...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 25.105 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σε 62.681 ανέρχονται οι τραυματίες στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς διανύουμε πλέον τον τέταρτο μήνα της ισραηλινής επίθεσης.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 293 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε επιθέσεις σε διάφορες πόλεις και περιοχές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων εισβολής, κυρίως γύρω από το νοσοκομείο Nasser, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρός ισραηλινός βομβαρδισμός της περιοχής, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας φωτιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμαλίγια μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει έως τώρα 1,9 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας, ενώ η κατάσταση περιγράφεται ως «παραπάνω από καταστροφική», με τους κατοίκους να αγωνίζονται να βρουν τροφή, καύσιμα και νερό ενώ ζουν σε πολυσύχναστα καταφύγια ή σκηνές.

Σχετικά με τον συσχετισμό των δύο πλευρών, έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς έχει χάσει το 20-30% των μαχητών της, γεγονός που σημαίνει ότι απέχει πολύ από το να καταστραφεί. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ακόμα αρκετά όπλα για να συνεχίσει να χτυπά τις ισραηλινές δυνάμεις και να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ «επί μήνες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεσή του σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας ότι η χώρα του χρειάζεται πλήρη έλεγχο ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη, αποκρούοντας τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

«Δεν θα συμβιβαστώ στο ζήτημα του πλήρους ελέγχου ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή στα δυτικά της Ιορδανίας – και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος», έγραψε ο Νετανιάχου στο X αργά το βράδυ του Σαββάτου, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, μια μέρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας την παραίτησή του και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια, χθες Σάββατο, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας από τους κατοίκους να παράσχουν πληροφορίες για τους ομήρους, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ, μιλώντας στο GLZ Radio ανέφερε πως για να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους, το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.

«Είπα ήδη στην Κνεσέτ και στον πρωθυπουργό προσωπικά ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη για οποιαδήποτε συμφωνία, όσο οδυνηρή και αν είναι. Και αν το τίμημα είναι η παύση των εχθροπραξιών, ας είναι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς θα αναχωρήσει σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του και θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναμένεται να έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ, και επικεφαλής διπλωμάτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε.

«Στις συναντήσεις, θα εργαστώ για να κινητοποιήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πίεση για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων, να αναλάβει δράση κατά της Χαμάς και να προωθήσει οικονομικά έργα που θα μεταμορφώσουν την περιοχή και θα αντιμετωπίσουν το Ιράν», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Η ένταση, όπως και οι φόβοι για εξάπλωση της σύγκρουσης, παραμένει υψηλή στην ευρύτερη περιοχή μετά και την ισραηλινή επίθεση χθες στη Δαμασκό με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο την αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, στην οποία εδρεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα